Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty

Unkarin hallituksen mukaan Istanbulin sopimuksen ratifiointi edistäisi laitonta maahanmuuttoa ja vääränlaista sukupuoli-ideologiaa. Samaan aikaan kotiväkivaltatapaukset ovat koronaviruksen aikana maassa lisääntyneet.

Koristeellinen rakennus kuvattuna alhaaltapäin.

Unkari jää sivuun naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta Istanbulin sopimuksesta. Kuva: Randy Connolly / CC BY 2.0.

Unkarin parlamentti on kieltäytynyt ratifioimasta Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista yleissopimusta. Parlamentti hyväksyi tiistaina hallituksen laatiman julistuksen, jonka mukaan sopimuksen hyväksyminen olisi edistänyt ”gender-ideologiaa” ja ”laitonta maahanmuuttoa”.

Istanbulin sopimukseksi kutsuttu sopimus hyväksyttiin vuonna 2011. Se velvoittaa suojelemaan naisia väkivallalta sekä huomioimaan sukupuolen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan myös pakolaisaseman myöntämisessä.

Unkarin hallituksen mukaan maan laeissa on jo kaikki tarvittavat kirjaukset naisten suojelemiseksi. Maata hiertää myös sopimuksen määritelmä sukupuolesta sosiaalisena konstruktiona, sillä sen mukaan se  muun muassa uhkaisi perustuslain määritelmää avioliitosta vain naisen ja miehen välisenä. Sopimuksen hyväksyminen vaikeuttaisi hallituksen mukaan myös työtä ”laitonta maahanmuuttoa” vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Unkarin päätöstä. Kotiväkivaltatapaukset ovat raporttien mukaan tuplaantuneet maassa koronaeristyksen alettua, muistuttaa Amnesty International.

”Päätös --- ei vain aseta naisia ja tyttöjä vaaraan vaan lähettää myös tekijöille tuhoisan viestin siitä, ettei heitä aseteta syytteeseen. Tekaistut väitteet siitä, että sopimus tukee laitonta siirtolaisuutta ja edistää vaarallisia gender-ideologioita on yritys kääntää huomio pois sen omista puutteista”, sanoo Amnestyn Unkarin johtaja David Vig tiedotteessa.

Unkarin demokratia on rapautunut nopeasti pääministeri Viktor Orbánin ja hänen Fidesz-puolueensa noustua valtaan vuonna 2010. Samalla on ryhdytty toteuttamaan konservatiivisempaa politiikkaa.

Maa on viime vuosina muun muassa rakentanut Serbian vastaiselle rajalleen aidan, kriminalisoinut luvattoman maahantulon ja pitänyt siirtolaisia pitkiä aikoja säilössä. Sukupuolentutkimuksen opetus yliopistoissa on kielletty ja avioliitto määritelty vain naisen ja miehen väliseksi. Hiljattain parlamenttiin meni myös lakiesitys, jolla yritetään estää transsukupuolisten ihmisten juridinen sukupuolen tunnustaminen.

Tasa-arvojärjestöt puolestaan ovat kritisoineet sitä, ettei naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työn ole riittävästi palveluita ja että poliisi reagoi liian heikosti väkivaltatapauksiin.

34 maata, mukaan lukien Suomi, on ratifioinut Istanbulin sopimuksen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan käynnissä on nyt ”häiritsevä trendi”, sillä myös Bulgaria, Slovakia ja Latvia ovat kieltäytyneet ratifioimasta sopimusta ja Puola on uhannut vetäytyä. Slovakia on myös vastustanut EU:n liittymistä sopimukseen.

”Euroopan komission presidentti ja tasa-arvokomissaari ovat molemmat priorisoineet EU:n liittymisen sopimukseen. Heidän pitäisi puhua avoimesti nyt, kun jäsenvaltiot tarkoituksella yrittävät vaikeuttaa prosessia ja vääristellä sopimuksen tarjoamaa suojaa naisille”, kirjoittaa HRW:n tutkija Hillary Margolis järjestön verkkosivuilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia