Uutiset Unkarin demokratia

Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty

Unkarin hallituksen mukaan Istanbulin sopimuksen ratifiointi edistäisi laitonta maahanmuuttoa ja vääränlaista sukupuoli-ideologiaa. Samaan aikaan kotiväkivaltatapaukset ovat koronaviruksen aikana maassa lisääntyneet.
Koristeellinen rakennus kuvattuna alhaaltapäin.
Unkari jää sivuun naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta Istanbulin sopimuksesta. (Kuva: Randy Connolly / CC BY 2.0)

Unkarin parlamentti on kieltäytynyt ratifioimasta Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista yleissopimusta. Parlamentti hyväksyi tiistaina hallituksen laatiman julistuksen, jonka mukaan sopimuksen hyväksyminen olisi edistänyt ”gender-ideologiaa” ja ”laitonta maahanmuuttoa”.

Istanbulin sopimukseksi kutsuttu sopimus hyväksyttiin vuonna 2011. Se velvoittaa suojelemaan naisia väkivallalta sekä huomioimaan sukupuolen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan myös pakolaisaseman myöntämisessä.

Unkarin hallituksen mukaan maan laeissa on jo kaikki tarvittavat kirjaukset naisten suojelemiseksi. Maata hiertää myös sopimuksen määritelmä sukupuolesta sosiaalisena konstruktiona, sillä sen mukaan se  muun muassa uhkaisi perustuslain määritelmää avioliitosta vain naisen ja miehen välisenä. Sopimuksen hyväksyminen vaikeuttaisi hallituksen mukaan myös työtä ”laitonta maahanmuuttoa” vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Unkarin päätöstä. Kotiväkivaltatapaukset ovat raporttien mukaan tuplaantuneet maassa koronaeristyksen alettua, muistuttaa Amnesty International.

”Päätös --- ei vain aseta naisia ja tyttöjä vaaraan vaan lähettää myös tekijöille tuhoisan viestin siitä, ettei heitä aseteta syytteeseen. Tekaistut väitteet siitä, että sopimus tukee laitonta siirtolaisuutta ja edistää vaarallisia gender-ideologioita on yritys kääntää huomio pois sen omista puutteista”, sanoo Amnestyn Unkarin johtaja David Vig tiedotteessa.

Unkarin demokratia on rapautunut nopeasti pääministeri Viktor Orbánin ja hänen Fidesz-puolueensa noustua valtaan vuonna 2010. Samalla on ryhdytty toteuttamaan konservatiivisempaa politiikkaa.

Maa on viime vuosina muun muassa rakentanut Serbian vastaiselle rajalleen aidan, kriminalisoinut luvattoman maahantulon ja pitänyt siirtolaisia pitkiä aikoja säilössä. Sukupuolentutkimuksen opetus yliopistoissa on kielletty ja avioliitto määritelty vain naisen ja miehen väliseksi. Hiljattain parlamenttiin meni myös lakiesitys, jolla yritetään estää transsukupuolisten ihmisten juridinen sukupuolen tunnustaminen.

Tasa-arvojärjestöt puolestaan ovat kritisoineet sitä, ettei naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työn ole riittävästi palveluita ja että poliisi reagoi liian heikosti väkivaltatapauksiin.

34 maata, mukaan lukien Suomi, on ratifioinut Istanbulin sopimuksen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan käynnissä on nyt ”häiritsevä trendi”, sillä myös Bulgaria, Slovakia ja Latvia ovat kieltäytyneet ratifioimasta sopimusta ja Puola on uhannut vetäytyä. Slovakia on myös vastustanut EU:n liittymistä sopimukseen.

”Euroopan komission presidentti ja tasa-arvokomissaari ovat molemmat priorisoineet EU:n liittymisen sopimukseen. Heidän pitäisi puhua avoimesti nyt, kun jäsenvaltiot tarkoituksella yrittävät vaikeuttaa prosessia ja vääristellä sopimuksen tarjoamaa suojaa naisille”, kirjoittaa HRW:n tutkija Hillary Margolis järjestön verkkosivuilla.

Tasa-arvoUnkarin demokratia gendersukupuolten tasa-arvopakolaisetsiirtolaisuusdemokratiahallintolaki Unkari Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.
Siirtolaisia puuveneessä

Amnesty: Unkarin Stop Soros -laki tähtää kriitikoiden vaientamiseen

Lain myötä pakolaisten auttaminen muuttuu laittomaksi ja kansalaisjärjestöille kaavaillaan kovaa ”siirtolaisveroa”. ”Laki on epämääräinen ja juridisesta näkökulmasta käsittämätön”, sanoo Aron Demeter Amnestyn Unkarin osastolta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.

Tuoreimmat

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa