Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó puhui viime syksynä YK:n yleiskokouksessa. Kuva: Cia Pak / UN Photo.

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta. Syynä on ulkoministeri Péter Szijjártón mukaan se, että sopimus on ”täysin ristiriidassa” maan turvallisuusintressien sekä ”terveen järjen” kanssa.

Unkarin ulkoministeriö julkaisi asiasta keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan siirtolaisuussopimus on vaarallinen, äärimmäinen ja puolueellinen ja se rohkaisee siirtolaisuuteen.

Unkarin vetäytyminen sopimuksesta tapahtui vain viisi päivää sen jälkeen, kun YK:n jäsenmaat olivat hyväksyneet sopimustekstin.

Sopimus ei ole juridisesti sitova. Sen tarkoituksena on turvata siirtolaisten oikeudet, ehkäistä siirtolaisuuden riskejä ja yrittää edistää sen hyötyjä. Sen tausta on vuoden 2015 kriisissä, jolloin EU:hun saapui aiempaa enemmän siirtolaisia ja pakolaisia. 

Unkaria närästää esimerkiksi se, että se näkee sopimuksen painottavan siirtolaisuutta väistämättömänä ja positiivisena ilmiönä. Unkarin mielestä siirtolaisuus taas on kielteinen ilmiö, johon liittyy etenkin turvallisuusongelmia.

Sopimus on määrä hyväksyä lopullisesti Marokon Marrakeshissa joulukuussa. Unkari ei aio tulla kokoukseen, ja jos yleiskokous äänestää siitä, Unkari äänestää ei, Szijjártó sanoi.

Unkari on nyt toinen maa, joka ei ole mukana sopimuksessa. Yhdysvallat vetäytyi neuvotteluprosessista viime vuonna.

Unkari on viime vuosina tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaansa. Se on muun muassa rakentanut Serbian vastaiselle rajalleen aidan, kriminalisoinut luvattoman maahantulon ja pitää ihmisiä pitkiä aikoja säilössä. Muun muassa Amnesty International on pitänyt turvapaikanhakijoiden kohtelua epäinhimillisenä.

EU-komissio nosti torstaina syytteet Unkarin hallitusta vastaan EU:n turvapaikkasäädösten rikkomisesta. Samalla aloitettiin myös uusi rikkomusmenettely Unkarin Stop Soros -lakia vastaan. Laki kriminalisoi turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten auttamisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia