Amnesty: Unkarin Stop Soros -laki tähtää kriitikoiden vaientamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Unkarin Stop Soros -laki tähtää kriitikoiden vaientamiseen

Lain myötä pakolaisten auttaminen muuttuu laittomaksi ja kansalaisjärjestöille kaavaillaan kovaa ”siirtolaisveroa”. ”Laki on epämääräinen ja juridisesta näkökulmasta käsittämätön”, sanoo Aron Demeter Amnestyn Unkarin osastolta.

Siirtolaisia puuveneessä

Unkarin Stop Soros -lakipaketti tekee turvapaikan hakijoiden auttamisesta rikoksen. Kuvan laiva on lähestymässä Lampedusan saarta. Kuva: Ilaria Vechi / IPS.

(IPS) -- Unkarin parlamentti sääti kesäkuun 20. päivä joukon lakeja, jotka kriminalisoivat pakolaisten ja muiden paperittomien siirtolaisten auttamisen. Nimellä Stop Soros tunnettu lakipaketti säädettiin samana päivänä kun muu maailma vietti Maailman pakolaispäivää. Samalla Unkarin parlamentti hyväksyi perustuslakiin muutoksen, joka estää ulkomaalaisten jäämisen maahan.

Lisäksi hallitus muun muassa ehdotti 25 prosentin siirtolaisveroa jokaiselle järjestölle, joka on millään tavalla tekemisissä maahanmuuton kanssa. Nämä toimet ovat paha takaisku maan kansalaisjärjestöille.

Aron Demeter Amnesty Internationalin Unkarin osastosta uskoo, että voimaan astuttuaan lailla on hyytävä vaikutus Unkarin koko kansalaisyhteiskuntaan. Stop Soros -lait määräävät vankeutta ryhmille, jotka auttavat paperittomia siirtolaisia hankkimaan maassa oleskeluun tarvittavia asiakirjoja, ja rajoituksia kansalaisjärjestöille, jotta ne eivät pystyisi auttamaan ketään turvapaikka-asioissa.

Amnestyn mukaan uusi laki muodostaa vakavan uhan oikeudelle anoa turvapaikkaa, kokoontumis- ja järjestäytymisvapaudelle, sananvapaudelle, liikkumisen vapaudelle, oikeudelle olla vapaa syrjinnästä ja niin edelleen.

Unkarin sisäministeri Sándor Pintérin mukaan Stop Soros -lakipaketilla halutaan estää Unkarin muuttuminen siirtolaisten maaksi. Lakipaketti on nimetty finanssikeinottelulla miljardööriksi yltäneen filantroopin ja ihmisoikeuksien edistäjän George Sorosin mukaan, jota Viktor Orbánin oikeistopopulistinen hallitus pitää vihollisenaan.

”Laki tähtää hallituksen kriitikoiden vaientamiseen. Vaikka se näennäisesti johtaa vain turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten auttajien vangitsemiseen, viesti on selvä: jos olet kriittinen, olet hallituksen vihollinen. Koska laki on epämääräinen ja juridisesta näkökulmasta käsittämätön, kukaan ei tiedä, mitä lopulta tapahtuu”, Demeter toteaa.

Amnesty International ei kuitenkaan aio lopettaa lakipaketin vastustamista eikä toimintaansa Unkarissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia