Unicef: Välimeren yli saapuu yhä enemmän lapsia yksin – Vastaanottokeskuksissa on tuhansia lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Välimeren yli saapuu yhä enemmän lapsia yksin – Vastaanottokeskuksissa on tuhansia lapsia

Yli sata lasta on kuollut tänä vuonna pyrkiessään Välimeren yli Eurooppaan. Unicefin mukaan yhä useampi Eurooppaan saapuva lapsi tulee ilman huoltajaa tai vanhempiaan.

Meri ja auringonlasku.

- Kuva: Domenico Ragusa / CC BY 2.0.

Yli 11 600 lasta on saapunut tänä vuonna ilman huoltajaa niin sanottua keskisten Välimeren reittiä pitkin Italiaan. Määrä on kasvanut 60 prosenttia edellisvuodesta, kertoo YK:n lastenrahasto Unicef. 

Järjestö on huolissaan lapsista, sillä nämä ovat erityisessä vaarassa joutua matkan aikana hyväksikäytetyiksi. Suurimmassa vaarassa ovat Saharan eteläpuolisesta Afrikasta saapuvat tytöt.

Eurooppaan on saapunut meriteitse YK:n pakolaisjärjestön mukaan lähes 186 000 ihmistä. Lapsia on heistä noin 19 prosenttia. Määrä on jo ylittänyt viime vuoden luvut; enemmän tulijoita on viimeksi ollut vuonna 2016.

Erityisen paineen alla on Italia, jonne on saapunut yli 132 000 ihmistä. Syyskuussa maan eteläpuolella sijaitsevalle Lampedusan saarelle saapui yhden päivän aikana ennätysmäiset 4 800 ihmistä.

Lapset saapuvat usein sääolosuhteisiin sopimattomilla puhallettavilla lautoilla tai puisilla kalastusveneillä. Heidät sijoitetaan vastaanottokeskuksiin, jotka ovat usein suljettuja ja joissa rajoitetaan heidän liikkumistaan. Tällaisissa olosuhteissa on nyt 21 700 yksin saapunutta lasta, mikä on neljä tuhatta enemmän kuin edellisvuonna, Unicef kertoo.

”Välimerestä on tullut lasten ja heidän tulevaisuutensa hautausmaa. Lasten maksama tuhoisa hinta on tulosta poliittisista valinnoista ja rikkinäisestä siirtolaisjärjestelmästä. Tarvitaan epätoivoisesti Euroopan laajuisia toimia turvaa hakevien lasten ja perheiden tukemiseksi sekä avun lisäämistä maille, jotka kärsivät moninaisista kriiseistä”, sanoo Unicefin aluejohtaja Regina De Dominicis tiedotteessa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön tilastojen mukaan tänä vuonna yli 2 356 ihmistä on kuollut tai kadonnut pyrkiessään Eurooppaan, heistä vajaat 2 100 juuri keskisen Välimeren reitillä. Lapsia on kuollut tai kadonnut yhteensä 101. Siirtolaisia etsivät ja pelastavat tällä hetkellä vain kansalaisjärjestöjen laivat, ja Italia on pyrkinyt estämään niidenkin toimintaa.

EU neuvottelee parhaillaan maahanmuuttopolitiikan uudistuksesta, jota on tehty jo vuosia. Sen tarkoituksena on esimerkiksi siirtolaisia eniten vastaanottavien maiden painetta. Erityistä kiistaa on aiheuttanut kriisiasetus, jonka tarkoituksena on luoda pelisäännöt poikkeustilanteisiin. 

Unicef vaatii turvallisia maahanmuuttoreittejä, parempia lastensuojelujärjestelmiä, etsintä- ja pelastusoperaatioiden koordinointia sekä sen varmistamista, ettei lapsia pidettäisi suljetuissa keskuksissa. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia