Välimerellä on kuollut alkuvuonna siirtolaisia eniten kuuteen vuoteen – Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan viivyttely pelastustoimissa on johtanut satoihin kuolemiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Välimerellä on kuollut alkuvuonna siirtolaisia eniten kuuteen vuoteen – Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan viivyttely pelastustoimissa on johtanut satoihin kuolemiin

Pohjois-Afrikasta Italiaan tulevien siirtolaisten määrä on tänä vuonna moninkertaistunut, ja samaan aikaan myös kuolleiden määrä on kasvanut. IOM vaatii valtioilta vastuunottoa pelastustoimista.

Meri ja auringonlasku.

Kuva: Domenico Ragusa / CC BY 2.0.

Keskisen Välimeren siirtolaisreitillä on kuollut ainakin 441 ihmistä vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Määrä on suurin sitten vuoden 2017, ja todennäköisesti todellinen luku on korkeampi, sanoo Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tuoreista tilastoista.

Sen mukaan ainakin 127 ihmisen kuolema johtui pelastustoimien viivästymisestä. Yhdessä tapauksessa pelastustoimia ei ollut lainkaan, ja ainakin 73 ihmistä kuoli.

”Pelkään, että nämä kuolemat ovat normalisoituneet. Valtioiden pitää toimia. Viivytykset ja puutteet pelastustoimissa maksavat ihmishenkiä”, sanoo IOM:n pääjohtaja António Vitorino tiedotteessa.

Keskisellä Välimeren reitillä tarkoitetaan käytännössä Pohjois-Afrikasta, etenkin Libyasta, Italiaan suuntautuvaa reittiä. Sen kautta tulevien siirtolaisten määrä on tänä vuonna kasvanut.

Italia julisti aiemmin tällä viikolla hätätilan, sillä maahan on saapunut yli 31 000 ihmistä tänä vuonna; viime vuonna vastaavana ajankohtana määrä oli noin 8 000.

Viimeisin onnettomuus tapahtui tiistaina, kun 30 ihmistä hukkui Tunisian rannikolla.

Raportoitujen yli 400 kuolleen lisäksi ainakin 300 ihmistä on tänä vuonna kadonnut.

IOM perää valtioilta vastuunottoa, sillä tällä hetkellä järjestelmällistä valtiojohtoista etsintä- ja pelastusoperaatiota ei ole, vaan tapauksiin reagoidaan sitä mukaa kuin niitä tulee eteen. Lisäksi kansalaisjärjestöillä on pelastusaluksia Välimerellä.

”Ihmishenkien pelastaminen merellä on valtioiden juridinen velvollisuus. Meidän täytyy pyrkiä proaktiiviseen, valtioiden johtamaan yhteistyöhön etsintä- ja pelastusoperaatioissa”, Vitorino vetosi.

Osa valtioista suhtautuu siirtolaisten pelastamiseen nihkeästi. IOM kritisoi muun muassa Libyan rannikkovartiostoa, joka tulitti maaliskuussa järjestöjen Ocean Viking -alusta sen yrittäessä auttaa hätään joutunutta kumivenettä. 

Myös äärioikeistolaisen hallituksen johtama Italia on vaikeuttanut pelastusalusten työtä. Alkuvuodesta maa otti käyttöön säännön, jonka mukaan pelastusalukset eivät saa tehdä kerrallaan kuin yhden pelastusmission, minkä jälkeen niiden täytyy mennä satamaan. Sääntö rikkoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan monia kansainvälisiä sopimuksia.

Hallitus on myös ohjannut pelastusaluksia rantautumaan kaukaisiin satamiin sekä velvoittanut henkilökunnan keräämään pelastetuista dataa ja luovuttamaan sen hallitukselle. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia