Unicef: Sota keskeyttänyt yli viiden miljoonan lapsen koulunkäynnin Ukrainassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Sota keskeyttänyt yli viiden miljoonan lapsen koulunkäynnin Ukrainassa

Sodan aiheuttama turvattomuus sekä sähkökatkot vaikeuttavat koulunkäyntiä Ukrainassa, mutta myöskään monet ulkomaille paenneista lapsista eivät käy paikallista koulua, sillä perheet uskoivat alun perin palaavansa pian takaisin kotiin ja valitsivat verkko-opetuksen.

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

- Kuva: Craig A Rodway / CC BY-NC-ND 2.0.

Lähes vuoden kestänyt Ukrainan sota on vaikuttanut ainakin 7,8 miljoonan lapsen elämään, laskee YK:n lastenjärjestö Unicef.

Järjestö on erityisen huolissaan koulutuksesta, sillä 5,7 miljoonan lapsen koulunkäynnissä on ollut vuoden aikana keskeytyksiä tai häiriöitä.

Sodassa on tuhottu koulurakennuksia, eivätkä vanhemmat ole aina uskaltaneet lähettää lapsiaan kouluun.

”Koulunkäynti tuo lasten elämään rutiinia, sosiaalisia suhteita ja pysyvyyttä, jotka ovat sodan aikana luksusta monelle lapselle. Koulujen kautta lapsille voidaan opetuksen lisäksi tarjota myös erilaisia tärkeitä terveyspalveluita sekä psykososiaalista tukea. Näillä voi olla jopa opetusta tärkeämpiä vaikutuksia lasten hyvinvoinnille”, muistuttaa Suomen Unicefin johtava asiantuntija Tarmo Heikkilä tiedotteessa.

Ukraina on järjestänyt miljoonille lapsille etä- ja hybridiopetusta, mutta viimeisimpien hyökkäysten seurauksena sähkökatkot ovat vaikeuttaneet opiskelua.

Myös Ukrainasta paenneiden lasten koulunkäynti on kärsinyt. Ukrainasta on paennut yhteensä noin kahdeksan miljoonaa ihmistä, joista 40 prosenttia lapsia. Unicefin mukaan kaksi kolmesta pakolaislapsesta ei ole osallistunut paikalliseen opetukseen, sillä perheet arvelivat aluksi palaavansa pian kotiin ja valitsivat siksi verkko-opetuksen.

Sodan pitkittyessä lapset pitäisi kuitenkin ottaa mukaan kansalliseen opetusjärjestelmään, järjestö sanoo. Erityisen tärkeää olisi turvata varhaiskasvatus ja perusopetus, jotka auttavat lapsia arkirytmin ylläpidossa ja tarjoavat mahdollisuuden tavata muita lapsia.

Venäjän hyökkäyksen alkamisesta tulee perjantaina kuluneeksi vuosi. YK:n arvion mukaan sodan aikana lähes 8 000 siviiliä on kuollut. Unicefin mukaan heistä ainakin 438 on lapsia. Lähes 18 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ja lähes kuusi miljoonaa on maan sisäisenä pakolaisena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia