Venäjän hyökkäys Ukrainaan
Ukrainan on yhä puututtava esimerkiksi korruptioon sekä varmistettava tuomarien nimitysprosessin riippumattomuus, jotta se voi aloittaa viralliset EU-jäsenyysneuvottelut. Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio ja Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax ovat kuitenkin olleet vaikuttuneita siitä, miten hyvin maa on pärjännyt ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta sodankin aikana.
8.6.2023
Mielipidetutkimuksia antavat suuntaa venäläisten näkemyksistä, mutta niiden tulkitsemiseen liittyy yksi merkittävä väärinkäsitys. Hyvin suuri osa venäläisistä kannattaa sotaa, mutta ei kuitenkaan sitä sotaa, jonka me näemme. Venäjän nykytilanne huomioiden mielipidekyselyt mittaavat lähinnä yksilön uhkarohkeutta, mikäli hän uskaltautuu paljastamaan vääriä, vaarallisia mielipiteitä, kirjoittaa Marjo Mustonen.
27.2.2023
Sodan aiheuttama turvattomuus sekä sähkökatkot vaikeuttavat koulunkäyntiä Ukrainassa, mutta myöskään monet ulkomaille paenneista lapsista eivät käy paikallista koulua, sillä perheet uskoivat alun perin palaavansa pian takaisin kotiin ja valitsivat verkko-opetuksen.
22.2.2023
Venäjän hyökkäys Ukrainaan paljasti, että emme ole kaikesta toisen maailmansodan jälkeisestä edistyksestä huolimatta tulleet immuuneiksi perinteisen sodan viholliskuvien rakentamiselle ja ihmisryhmien demonisoinnille. Vihan lietsominen on paitsi moraalisesti tuomittavaa, myös vaarallista yhdenvertaisuuden ja kestävän rauhan kannalta, kirjoittaa Pihla Hankamäki.
10.2.2023
Terveyspalveluita Ukrainassa tarjoavan Lääkärit ilman rajoja -järjestön asiakkaita maaseudulla ovat etenkin koteihinsa jääneet vanhemmat naiset. Päätös jäädä sodan keskelle vaatii rohkeutta, sanoo maassa viime keväästä asti työskennellyt psykologi Camilo García.
25.1.2023
Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, sodasta ja turvallisuuskysymyksistä on niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa puhuttu lähinnä asevarustelun kielellä. Se ei kuitenkaan riitä, sanovat tuoreen Ukrainaa ja sotaa käsittelevän teoksen kirjoittajat.
16.11.2022
Venäjän joukot ovat siirtäneet kodeistaan paenneita lapsia, vanhuksia ja vammaisia ihmisiä Venäjälle ja miehittämilleen alueille Ukrainassa. Siviileitä on myös kidutettu, käy ilmi uudesta raportista.
10.11.2022
SPR:n kautta ohjataan käteisapua muun muassa niille, jotka majoittavat maksutta muualta maasta paenneita ihmisiä. ”Kun talvi kylmenee ja iskut jatkuvat, ihmisten selviytyminen on tiukoilla”, järjestön kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen sanoo.
2.11.2022
YK-mission mukaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ainakin 5 996 siviiliä on kuollut, heistä ainakin 382 lapsia. Todelliset luvut ovat suuremmat.
28.9.2022
Tilaa aihepiirin Venäjän hyökkäys Ukrainaan RSS-syöte