Amnesty: Venäjän suorittamat siviilien pakkosiirrot todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Venäjän suorittamat siviilien pakkosiirrot todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan

Venäjän joukot ovat siirtäneet kodeistaan paenneita lapsia, vanhuksia ja vammaisia ihmisiä Venäjälle ja miehittämilleen alueille Ukrainassa. Siviileitä on myös kidutettu, käy ilmi uudesta raportista.

Puu, jonka kuoressa sininen ja keltainen raita.

- Kuva: Ben Sutherland / CC BY 2.0.

Venäjän joukkojen suorittamat ukrainalaisten siviilien pakkosiirrot ovat olleet niin systemaattisia ja laajoja, että kyseessä on todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan

Raportin mukaan Venäjän joukot ovat syyllistyneet myös kidutukseen sekä lasten erottamiseen näiden perheistä.

Amnesty tutki tapauksia, joissa Venäjän joukot ovat siirtäneet siviilejä miehittämiltään alueilta toisille alueille tai Ukrainasta Venäjälle. 

Siirrettyjen joukossa on ollut kodeistaan paenneita lapsia, vanhuksia ja vammaisia ihmisiä. Esimerkiksi 11-vuotias poika kertoi Amnestyn tutkijoille, ettei ole nähnyt äitiään enää sen jälkeen, kun heidät erotettiin toisistaan huhtikuussa. Joukot ovat siirtäneet myös iäkkäiden ja vammaisten ihmisten palvelutalojen asukkaita Mariupolista Donetskiin tai Venäjälle. 

Raportin mukaan osa siviileistä on joutunut pakkosiirtojen yhteydessä suodatusprosessiin, jossa Venäjän viranomaiset ovat ottaneet valokuvia, keränneet sormenjälkiä, tutkineet ihmisten puhelimia, pakottaneet miehiä riisuutumaan ja kuulustelleet ihmisiä. Tutkijat löysivät todisteita ainakin seitsemästä tapauksesta, joissa ihmiset ovat joutuneet kidutuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi vankeudessa. 

”Nämä Venäjän viranomaisten käytännöt ovat jatke kansainvälisen oikeuden vastaisille pakkosiirroille ja karkotuksille. Sotarikosten lisäksi Venäjä syyllistyy todennäköisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Venäjän viranomaisten huostassa olevat lapset on saatettava takaisin perheidensä luo ja heidät pitää auttaa takaisin Ukrainan hallussa oleville alueille”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

Amnesty vaatii, että myös YK tutkisi pakkosiirtoja rikoksina ihmisyyttä vastaan.

Rikoksiksi ihmisyyttä vastaan kutsutaan rikoksia, jotka ovat osa laajaa ja järjestelmällistä siviiliväestöön kohdistuvaa hyökkäystä. Niitä voivat olla esimerkiksi tahdonvastaiset katoamiset, murhat, orjuus, raiskaukset sekä ihmisten karkotukset tai pakkosiirrot.

Amnestyn tutkijat haastattelivat raporttia varten 88:aa ihmistä, joista 87 oli haastattelujen aikana pääosin joko Ukrainan hallussa olevilla alueilla tai turvallisessa kolmannessa maassa Euroopassa. Suurin osa oli kotoisin Mariupolista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia