Suomen Punainen Risti ohjaa 10 miljoonaa euroa Ukrainan hätäapuun – Yksi järjestön historian suurimmista lahjoituksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen Punainen Risti ohjaa 10 miljoonaa euroa Ukrainan hätäapuun – Yksi järjestön historian suurimmista lahjoituksista

SPR:n kautta ohjataan käteisapua muun muassa niille, jotka majoittavat maksutta muualta maasta paenneita ihmisiä. ”Kun talvi kylmenee ja iskut jatkuvat, ihmisten selviytyminen on tiukoilla”, järjestön kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen sanoo.

Ukrainan lippu lipputangossa.

Noin 17,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Ukrainassa. Kuva: Sergey Kozak / CC0 1.0.

Suomen Punainen Risti (SPR) lahjoittaa katastrofirahastostaan 10 miljoonaa euroa Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi. 

Rahat ohjataan kansainvälisen Punaisen Ristin kautta käteisapuohjelmaan, jolla autetaan haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä Ukrainassa. Kyseessä on yksi SPR:n historian suurimmista yksittäisistä avustuksista. 

Rahat jaetaan ihmisille, jotka majoittavat maksutta muualta Ukrainasta paenneita, sekä ennen nykyistä kriisiä vaikeasti vammautuneille entisille sotilaille, joiden saama eläke ei riitä arjen perustarpeisiin. 

”Nämä ryhmät on valittu haavoittuvuuden perusteella ja siksi, että heille ei ole tarjolla riittävästi muuta apua. -- Konfliktin pitkittyessä pakolaisia majoittavat perheet ovat joutuneet venyttämään voimavaransa äärimmilleen. Vaikeasti vammautuneet sotilaat taas saavat hyvin pientä sosiaaliturvaa, jonka turvin on erittäin vaikeaa selvitä hintojen noustessa”, kertoo järjestön kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen tiedotteessa.

Apu annetaan käteisapuna, sillä käteisen avulla avustuksen saaja voi itse päättää, mihin saamansa summan käyttää.

Monien tutkimusten mukaan käteisapu käytetään yleensä perustarpeisiin. 

Ukrainassa on YK:n mukaan tällä hetkellä yli 6,2 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Maan rajojen ulkopuolelle on paennut yli 7,6 miljoonaa. Humanitaarista apua tarvitsee noin 17,7 miljoonaa. Konfliktin pitkittyminen ja lähestyvä talvi ovat lisänneet huolta maan humanitaarisesta tilanteesta, sillä Venäjän iskuissa on vaurioitunut paljon esimerkiksi energialaitoksia, joita tarvittaisiin etenkin sään kylmetessä.

”Kun talvi kylmenee ja iskut jatkuvat, ihmisten selviytyminen on tiukoilla. Asumisen ja ruuan hinta ovat nousseet voimakkaasti, ja lämmitys tuottaa huolta erityisesti alueilla, joilla koteja ja energialaitoksia on tuhoutunut”, Korhonen sanoo.

SPR:n lahjoittama käteisapu aiotaan jakaa yli 600 000 ihmiselle. Avunsaajiksi rekisteröidyt saavat apua yhteensä neljän kuukauden ajan. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia