Ulkoministeriö jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyön tukemista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkoministeriö jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyön tukemista

Ulkoministeriö on toistaiseksi perunut suunnitelman siirtää viestintä- ja globaalikasvatustuki Opetushallituksen hallinnoitavaksi. Toteutuessaan uudistus olisi uhannut muun muassa maailma.netin toimintaa.

Karttapallo pöydällä

Ulkoministeriö aikoo jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatushankkeiden rahoittamista. Kuva: Andrew Smith / CC BY-SA 2.0.

Ulkoministeriö on ainakin toistaiseksi perunut suunnitelmansa siirtää järjestöille myönnetty viestintä- ja globaalikasvatustuki (VGK) Opetushallituksen hallinnoitavaksi. Se aikoo järjestää VGK-tuen hakukierroksen tänä vuonna aiempien vuosien tapaan.

VGK-tuki on tukea, josta on rahoitettu esimerkiksi kehitysyhteistyöjärjestöjen globaalikasvatusta kouluissa sekä viestintää kehitysmaakysymyksistä. Ministeriö kertoi viime vuoden lopulla haluavansa siirtää tuen hallinnoinnin Opetushallitukselle, sillä se on koettu hallinnollisesti raskaaksi.

Järjestöt ovat kritisoineet uudistusehdotusta, sillä toteutuessaan se olisi siirtänyt tuen haun kunnille ja kouluille. Viestintähankkeita ei olisi tuettu enää lainkaan, mikä olisi voinut tarkoittaa esimerkiksi maailma.netin kaltaisten toimijoiden työn loppumista.

Ministeriö tiedotti asiasta tänään, ja myös kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) kertoi uutisen Twitter-tilillään.

@Ulkoministerio jakaa viestintä- ja globaalikasvatustuen myös tänä vuonna suoraan järjestöille. Siirrossa OPH:lle olisi puolensa, mutta se olisi saattanut estää osan parhaista hankkeista. #VGK -tuki @kepa_ry @Finnwatch1 https://t.co/QuQHZmxEz0

— Kai Mykkänen (@KaiMykkanen) February 6, 2018

Mykkäsen mukaan keskustelua uudistuksista on syytä jatkaa.

Seuraavan hakukierroksen tarkemmista yksityiskohdista ei ole vielä tietoa, vaan niistä kerrotaan myöhemmin. Edellisellä hakukierroksella vuonna 2016 ministeriö myönsi yhteensä 1,4 miljoonaa euroa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatushankkeisiin vuosilla 2017–2018.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia