Ugandan homolaki johtanut kidutuksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ugandan homolaki johtanut kidutuksiin

Myös miespuolisten raiskausten uhrien asema on entistä vaikeampi, käy ilmi tutkimuksesta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat hyökkäykset ovat kymmenkertaistuneet Ugandassa sen jälkeen, kun maan parlamentti joulukuussa 2013 hyväksyi uuden homoseksuaalisuuden vastaisen lain.

Paikallisen Sexual Minorities Uganda -järjestön tuoreen tutkimuksen mukaan homoihin on kohdistunut muun muassa lynkkausyrityksiä, joukkoväkivaltaa, kiristystä, pidätyksiä ja häätöjä. Ainakin 25 ihmistä on paennut maasta.

Brittilehti Guardianin siteeraaman tutkimuksen mukaan tapauksia on ollut 162 – vuonna 2013 niitä oli ennen lakia vain kahdeksan. Neljässä tapauksessa homoiksi väitettyjä miehiä on kidnapattu ja kidutettu.

Ugandan parlamentti ratifioi homovastaisen lain viime vuoden joulukuussa, ja presidentti Yoweri Museveni allekirjoitti sen helmikuussa. Homous oli kiellettyä jo aiemmin, mutta nyt yhdessä asuva pari voi saada elinkautisen ja homouden edistämisestä voi langeta viiden vuoden vankeustuomio.

Ugandalaisen Makereren yliopiston Refguee Law Project -projektin tutkimuksen mukaan laki vaikeuttaa myös maassa elävien satojen miespuolisten raiskauksen kokeneiden pakolaisten asemaa.

Edes terveyshenkilökunta ei tunnusta miesten raiskausten olemassaoloa kovin herkästi, mutta uusi laki sotkee homouden ja miesten raiskaukset ihmisten mielissä entistä pahemmin, kertoi Man of Hope -ryhmän johtaja IRIN Newsille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia