Tutkimus: Liha, riisi ja maitotuotteet ruokajärjestelmän suurimpia ilmastopäästöjen aiheuttajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Liha, riisi ja maitotuotteet ruokajärjestelmän suurimpia ilmastopäästöjen aiheuttajia

Uusi tutkimus nostaa esiin ruokajärjestelmän roolin kasvihuonekaasupäästöjen tuottajana. Suurin ongelma ovat metaanipäästöt, jota aiheuttavat etenkin karjantuotanto ja riisipellot.

Pihvi ja ranskalaisia lautasella.

Kuva: Tookapic / Pixabay.

Nykyisen kaltainen ruuantuotanto, jakelu ja kulutus voi lisätä planeetan lämpenemistä jopa kokonaisella asteella vuoteen 2100 mennessä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin ruokajärjestelmän osuutta ilmaston lämpenemisessä.

Asteen lämpenemistä voi pitää merkittävänä, sillä Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maapallon lämpeneminen on pidettävä alle 1,5 asteessa verrattuna esiteolliseen aikaan. Lämpötila on jo noussut asteen verran.

Suurin ongelma on tutkijoiden mukaan metaani, jonka osuus ruokajärjestelmän aiheuttamasta lämpenemisestä on 60 prosenttia. Metaanipäästöjä syntyy esimerkiksi karjan lannasta ja röyhtäyksistä, riisinviljelystä sekä ruokajätteestä.

Hiilidioksidipäästöt, joita syntyy esimerkiksi maatalouden ajoneuvojen käytöstä ja ruuan kuljetuksesta, vastaavat noin 20 prosentista lämpenemistä. Typpioksidin, jota on esimerkiksi lannoitteissa ja märehtijöiden lannassa, osuus on niinikään 20 prosenttia.

Tutkijat tarkastelivat eri ruokien aiheuttamia päästöjä jakamalla ne 12 ryhmään, joita olivat viljat, riisi, hedelmät, vihannekset, märehtijöiden liha, muiden kuin märehtijöiden liha, kala ja muut meren antimet, maitotuotteet, muna, ruokaöljy, juomat ja muut. 

Tärkeimpiä lämpenemisen aiheuttajia ovat tutkimuksen mukaan märehtijöiden liha, maitotuotteet ja riisi. Lihan osuus on 33, riisin 23 ja maitotuotteiden 19 prosenttia. Niiden roolia on korostettu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkimuksen mukaan yli puolet ruokajärjestelmän aiheuttamasta lämpenemisestä voitaisiin välttää muuttamalla maatalouden tuotantotapoja, vaihtamalla ruuantuotannossa käytettävä energia uusiutuvaan, muokkaamalla kuluttajien ruokavaliota ja vähentämällä ruokajätettä.

Esimerkiksi kuluttajien ruokavalion muokkaaminen terveyssuositusten mukaiseksi voisi vähentää ruokajärjestelmän aiheuttamaa lämpenemistä 21 prosenttia. Laskelman realistisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, sillä juuri ruokavalioon liittyvät valinnat ovat äärimmäisen monimutkaisia ja niissä on huomioitava esimerkiksi kulttuuriset kysymykset ja ruuan saanti, tutkijat muistuttavat.

”Voimme tuottaa ruokaa kasvavalle väestölle, tukea viljelijöitä, paimentolaisia ja maaseudun yhteisöjä ympäri maailman ja silti saavuttaa edistystä kohti kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa ruokajärjestelmää. Ratkaisut näyttävät erilaisilta ympäri maailman, mutta meidän pitäisi tehdä työtä yhdessä ilmaston tasapainottamiseksi”, sanoo yksi tutkijoista, Ilissa Ocko tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä. Mukana olivat Columbian ja Floridan yliopistot sekä yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Environment Defense Fund. Tutkimus perustuu laajoihin kansainvälisiin tietokokonaisuuksiin ja mallinnuksiin sekä yli sadan tutkimuksen dataan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia