Turkin ja Syyrian maanjäristys osui alueelle, jossa miljoonat ovat jo valmiiksi riippuvaisia humanitaarisesta avusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkin ja Syyrian maanjäristys osui alueelle, jossa miljoonat ovat jo valmiiksi riippuvaisia humanitaarisesta avusta

Luoteis-Syyriassa elää sisällissodan seurauksena 4,1 miljoonaa ihmistä, jotka ovat riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Alueella kärsitään myös kolerasta ja vaikeista talviolosuhteista.

Mies lähikuvassa.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi laskevansa kansainvälisen yhteisön varaan, jotta maanjäristyksestä kärsineille saataisiin apua. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva, UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Turkissa maanantaiaamuna tapahtuneen maanjäristyksen tuhojen arviointi on vielä kesken. Selvää kuitenkin on, että humanitaariset tarpeet tulevat olevaan mittavat.

”Tarpeet ovat todella suuret luoteisessa Syyriassa. Maanjäristys lisää entisestään haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ahdinkoa, joka on syntynyt vuosia jatkuneen sodan seurauksena. Katastrofilla on valtavat vaikutukset, ja kansainvälisen avun tarve on massiivinen”, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) Syyrian avustustyön johtaja Sebastien Gay eilen tiedotteessa.

Voimakkuudeltaan 7,8 magnitudin maanjäristys tapahtui maanantaiaamuna lähellä Turkin Gaziantepin kaupunkia. Sen jälkeen tuli kymmeniä pienempiä järistyksiä sekä toinen suurempi, noin 7,6 magnitudin järistys. Tuhoja on sekä Turkin että Luoteis-Syyrian puolella. Tiistaiaamun mediatietojen mukaan kuolleita on ainakin 4 300.

YK:n mukaan Luoteis-Syyrian Idlibissä ja Aleppossa on romahtanut tuhansia rakennuksia, joukossa myös sairaaloita. Myös MSF:n mukaan luoteisen Syyrian terveysasemat ja sairaalat ovat kärsineet maanjäristyksessä pahoin, ja ne ovat ylikuormittuneita apua hakevista potilaista. 

Valtioiden lisäksi YK ja useat avustusjärjestöt ovat lähettämässä apua järistysalueille. Suomessa Kirkon Ulkomaanapu kertoi maanantaina myöntäneensä katastrofirahastostaan 200 000 euroa Syyriaan maanjäristyksestä kärsineiden lasten ja heidän perheidensä auttamiseen. Samalla se aloitti hätäapukeräyksen. Järjestö on aiemmin tukenut etenkin lasten koulutusta Pohjois-Syyriassa.

”On järkyttävää, että kaikkien jo meneillään olevien globaalien kriisien lisäksi tapahtui tällainen tilanne, joka koskettaa tuhansia ihmisiä”, järjestön toiminnanjohtaja Tomi Järvinen sanoi eilen tiedotteessa.

Maanjäristys osui Syyriassa alueelle, joiden asukkaat kärsivät jo valmiiksi maan sisällissodan vaikutuksista. Luoteis-Syyriassa elää noin 4,1 miljoonaa ihmistä, jotka olivat riippuvaisia humanitaarisesta avusta jo ennen järistystä, YK kertoi eilen. Suurin osa on naisia ja lapsia.

Viime kuukausina Syyriassa on levinnyt myös kolera. Avusta on ollut jatkuvasti pulaa: esimerkiksi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä YK-järjestöt saivat kasaan vain 48 prosenttia Syyriassa tarvitusta avusta.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi nyt laskevansa kansainvälisen yhteisön varaan, jotta alueelle saataisiin apua.

”Syyriassa kaksitoista vuotta jatkunut konflikti on jättänyt perheet ahdinkoon. Talous on romahtanut, ja perheillä on ollut jo ennestään vaikeuksia varmistaa lapsilleen ruokaa, pääsyn kouluun ja lämmön purevassa talvessa. --  Lapset tarvitsevat tukeamme, ja kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä välittömiin toimiin”, muistutti myös Pelastakaa Lasten Syyrian maatoimiston johtaja Okke Bouwman eilen tiedotteessa.

Talviolosuhteet tekevät avustustyöstä tavallista haastavampaa. Monet ovat viettäneet yön ulkona jälkijäristysten pelossa. Siksi alueella tarvitaan etenkin huopia, lämpimiä vaatteita ja suojaa, Kirkon Ulkomaanapu kertoi.

Maanjäristysalueelle apua toimittavia järjestöjä

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia