Kolera leviää Syyriassa ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen – Syynä Eufrat-joen kuivuminen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolera leviää Syyriassa ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen – Syynä Eufrat-joen kuivuminen

Syyriassa ei ole ollut suurta kolera-aaltoa sitten sisällissodan alkamisen vuonna 2011, mutta nyt historiallinen kuivuus on johtanut taudin leviämiseen.

Kädet hanan alla.

Käsienpesu puhtaalla vedellä ehkäisee koleraa. Kuva: drfuenteshernandez / Pixabay.

Syyriassa on puhjennut kolera-aalto. Tautiin on sairastunut yli tuhat ihmistä ja kuollut ainakin 24. 

Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Hoitamattomana se voi muuttua tappavaksi tunneissa, ja se on erityisen vaarallinen lapsille.

Syyriassa ei ole ollut suuria kolera-aaltoja sen jälkeen, kun maan sisällissota alkoi maaliskuussa 2011. Nyt syyksi epäillään Eufrat-jokea, josta monet ihmiset ottavat juomavetensä ja jonka vettä he käyttävät peltojen kasteluun.

Syyriaa kurittaa vaikea kuivuus, ja joen pinta on historiallisen alhaalla. Veden saastumisen riskiä lisää myös se, että yhteisöjen jätevedet valuvat usein Eufrat-jokeen.

Tapauksia on ollut muun muassa Aleppossa ja useissa maakunnissa. Maanantaina havaittiin ensimmäinen tapaus opposition hallussa olevassa Jarablousin kaupungissa maan pohjoisosissa, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Se on huolissaan myös tautiaallon vaikutuksista lasten koulunkäyntiin, sillä moni lapsi on palaamassa kouluun tässä kuussa. 

Tilannetta vaikeuttaa myös se, että terveysjärjestelmä on jo valmiiksi kovilla muun muassa pitkään jatkuneen konfliktin takia. Yli puolet terveyskeskuksista ei ole toiminnassa. Noin 14,6 miljoonaa syyrialaista tarvitsee humanitaarista apua. Pelkona on, että tapaukset leviävät myös maan pohjois- ja luoteisosien pakolaisleireille.

”Suuri osa jo valmiiksi haavoittuvaisesta väestöstä käyttää likaista vettä, mikä voi johtaa vaarallisten tautien leviämiseen etenkin lasten keskuudessa. Vesipula pakottaa perheet kielteisiin selviytymismekanismeihin, kuten hygieniatapojen muutokseen tai velkojen ottamiseen vesikulujen kattamiseksi”, varoitti myös YK:n Syyrian koordinaattori Imran Riza viime viikolla.

Maailman terveysjärjestö on  Maailman terveysjärjestö on lähettänyt maahan muun muassa pikatestejä ja nesteytyspakkauksia sairastuneiden hoitamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia