Tuhannet saudinaiset vaativat holhoojajärjestelmän poistamista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet saudinaiset vaativat holhoojajärjestelmän poistamista

Vetoomuksessa vaaditaan loppua järjestelmälle, jossa naiset tarvitsevat miehen luvan jopa matkustamiseen.

Saudi-Arabian lippu

YK ja Punainen Risti kritisoivat Saudi-Arabiaa, joka on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät. Kuva: Andrew Fackler / CC BY-NC 2.0.

Lähes 14 700 saudiarabialaista on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan maan hallitukselta niin sanotun holhoojajärjestelmän poistamista.

Saudi-Arabian lain mukaan jokaisella naisella on oltava miespuolinen holhooja, jonka luvan nainen tarvitsee esimerkiksi matkustamiseen, naimisiinmenoon ja vankilasta pääsyyn. Lupaa voidaan tarvita jopa töihin menoon tai terveyspalveluihin. Yleensä naisen holhooja on tämän isä tai aviomies.

Viime vuosina naisten protestiliike käytännön kieltämiseksi on kuitenkin kasvanut. Brittilehti The Guardianin mukaan vetoomuksen taustalla on aktivisti Aziza Al-Yousef, joka oli mukana myös muutaman vuoden takaisessa naisten ajokiellon kumoamiskampanjassa.

"Naisia pitää kohdella täysinä kansalaisina. Tämä ei ole vain naisten asia, vaan se asettaa paineita myös tavallisille miehille", hän sanoi.

Tällä kertaa vetoomus saatiin laajasti liikkeelle, kun ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkisti heinäkuussa raportin, jonka mukaan järjestelmä on suurin naisten oikeuksien toteutumisen este maassa. Kampanjaa vietiin eteenpäin Twitterissä #IamMyOwnGuardian-hashtagilla.

Vetoomuksessa on mukana myös miehiä. Noin 2 500 naisen arvellaan myös lähettäneen suoraan sähkeitä kuninkaalle.

Myös osa maassa valtaa pitävistä papeista on vetoomuksen takana, The Guardian kertoo. Toisaalta BBC:n mukaan osa naisista on myös vastustanut vetoomusta.

Saudi-Arabia on viime vuosina hieman höllännyt huoltajajärjestelmää esimerkiksi työnteon osalta. Viime vuonna naiset saivat myös ensimmäistä kertaa asettua ehdolle ja äänestää kunnallisvaaleissa.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia