Uutiset Demokratia

Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”

Tansanian presidentti sai uuden kauden vaaleissa, joihin ei juuri päässyt riippumattomia tarkkailijoita tai ulkomaista mediaa.
Kaksi miestä keskustelee tuoleilla istuen.
Tansanian presidentti (vas.) John Magufuli ja YK:n pääsihteeri António Guterres vuonna 2017. (Kuva: Antonio Fiorente / UN Photo)

Tansanian istuva presidentti John Magufuli on julistettu viime keskiviikkona pidettyjen vaalien ylivoimaiseksi voittajaksi. Tulosten mukaan Magufuli sai äänistä 84 prosenttia, opposition pääehdokas Tundu Lissu puolestaan 13 prosenttia.

Vaaleihin ei päästetty tai kutsuttu esimerkiksi EU:n riippumattomia tarkkailijoita, toisin kuin aiempina vuosina. Myös ulkomaisen median oli vaikea päästä raportoimaan tilanteesta, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Itä-Afrikan tarkkailuoperaation sekä Tansanian vaalikomission mukaan vaalit sujuivat rehellisesti, mutta oppositio sekä esimerkiksi alueellisista asiantuntijoista koostuva Tanzania Election Watch olivat eri mieltä.

Tanzania Election Watchin mukaan vaalit merkitsevät ”erittäin merkittävää takapakkia Tansanian demokratiamaineelle”. Esimerkiksi poliisien ja armeijan läsnäolo loi äänestykseen ”pelon ilmapiiriä”, se sanoi. Myös Yhdysvallat on epäillyt vaalitulosta.

Opposition mukaan viranomaiset veivät äänestyslaatikoita mukanaan, lipukkeita ei riittänyt kaikille ja ihmisiä käännytettiin äänestyspaikoilta. Opposition mukaan vaaleissa esiintyi myös tuplaäänestämistä, kertoi uutistoimisto AP.

Vaalien aikana Tansaniassa myös hidastettiin tai katkaistiin netti- ja mobiilipalveluyhteyksiä.

Ennen vaaleja osaa opposition ehdokkaista estettiin osallistumasta kampanjointiin, heitä diskattiin ja pidätettiin. Zanzibarin saarella noin 11 ihmistä kuoli levottomuuksissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan vaalien jälkeen saarella on pidätetty lukuisia opposition kannattajia.

Tansania on periaatteessa monipuoluedemokratia, jota on perinteisesti pidetty rauhallisena ja vakaana maana. Se on myös Suomelle tärkeitä kehitysyhteistyön kohdemaita. Tansanian valtapuolue CCM:ää edustava Magufuli valittiin presidentiksi vuonna 2015. Hän on saavuttanut suuren suosion korruption vastaisuutensa ja suorapuheisuutensa ansiosta. Samalla hän on kuitenkin ottanut kovat otteet käyttöön: medioita, hallituksen kriitikoita ja muita aktivisteja ahdistellaan ja opposition toiminta on ollut kiellettyä.

Presidentti voi Tansaniassa istua kaksi kautta. Valtapuolue CCM sai kuitenkin vaaleissa niin suuren enemmistön, että se riittää perustuslain muuttamiseen, kertoo AP.

Oppositio on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitulosta ja vaatinut uusia vaaleja.

Demokratia kehityspolitiikkademokratiahallintokorruptio & läpinäkyvyys Tansania Amnesty International

Lue myös

Mies puhujanpenkissä, taustalla ihmisiä.

Tuhannet ihmiset paenneet vaaliväkivaltaa Norsunluurannikolla – Istuva presidentti voitti kolmannen kauden

Norsunluurannikon istuva presidentti Alassane Ouattara on voittanut kolmannen kauden opposition boikotoimissa vaaleissa. Moni muistaa nyt vuosien 2010–2011 tapahtumat, jolloin yli 3 000 ihmistä kuoli vaaliväkivaltaisuuksissa.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”

Tänään julkaistun avoimen kirjeen mukaan koronapandemia on valtava haaste demokratian kannalta, sillä sen varjolla monet johtajat yrittävät heikentää demokratiaa. ”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä”, vetoaa International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija