Uutiset Nepalin kehitys

Talvi uhkaa Nepalin maanjäristysuhreja

Avustustoimia hidastaa myös polttoainekriisi, jonka taustalla ovat uuden perustuslain nostattamat protestit.
Tilapäissuojia Nepalissa toukokuussa. (Kuva: International Organization for Migration / cc 2.0)

Lähestyvä talvi uhkaa vaikeuttaa Nepalin puoli vuotta sitten sattuneen maanjäristyksen uhrien elämää entisestään. Kymmenet tuhannet ihmiset asuvat yhä hatarissa suojissa, ja monet lapset käyvät koulua tilapäisissä luokkahuoneissa.

Nepalin tämänvuotisesta ensimmäisestä tuhoisasta maanjäristyksestä tuli sunnuntaina kuluneeksi puoli vuotta. Huhtikuussa ja toukokuussa iskeneissä järistyksissä kuoli yhteensä lähes 9 000 ihmistä. Yli 600 000 rakennusta tuhoutui.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan hätäsuoja on toimitettu tähän mennessä yli 700 000 ihmiselle, yli 1,4 miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-apua ja yli 500 000 käteisapua. Järistyksen jälkeen alkaneesta monsuunikaudesta huolimatta tautiepidemioita ei puhjennut.

Lähestyvä talvi aiheuttaa kuitenkin haasteita. Yli 80 000 perhettä tarvitsee ennen talvea ruokaa ja suojaa, kertoo YK:n Nepalin humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

Pelastakaa Lasten mukaan lähes 250 000 lasta käy myös yhä koulua väliaikaisissa tiloissa, jotka eivät kestä talvea. Järjestö sanoo, että miljoonalla lapsella ei ole vieläkään pysyvää luokkahuonetta.

Avustustyötä hidastaa myös maan poliittinen kriisi. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan ongelmana on, että maan jälleenrakennusvirasto ei vieläkään ole saanut laillista statusta. Lisäksi polttoainepula vaikeuttaa avun toimittamista perille.

Polttoainepulan taustalla on Nepalin uusi perustuslaki, joka hyväksyttiin syyskuussa vuosien väännön jälkeen. Perustuslakia vastaan on protestoitu Nepalin ja Intian rajalla, jonka kautta polttoainelastit tulevat. Nepal syyttää Intiaa protestien lietsomisesta.

Nepalin kehitys katastrofiapupolitiikka Nepal Oxfam InternationalPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.