Talvi uhkaa Nepalin maanjäristysuhreja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talvi uhkaa Nepalin maanjäristysuhreja

Avustustoimia hidastaa myös polttoainekriisi, jonka taustalla ovat uuden perustuslain nostattamat protestit.

Lähestyvä talvi uhkaa vaikeuttaa Nepalin puoli vuotta sitten sattuneen maanjäristyksen uhrien elämää entisestään. Kymmenet tuhannet ihmiset asuvat yhä hatarissa suojissa, ja monet lapset käyvät koulua tilapäisissä luokkahuoneissa.

Nepalin tämänvuotisesta ensimmäisestä tuhoisasta maanjäristyksestä tuli sunnuntaina kuluneeksi puoli vuotta. Huhtikuussa ja toukokuussa iskeneissä järistyksissä kuoli yhteensä lähes 9 000 ihmistä. Yli 600 000 rakennusta tuhoutui.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan hätäsuoja on toimitettu tähän mennessä yli 700 000 ihmiselle, yli 1,4 miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-apua ja yli 500 000 käteisapua. Järistyksen jälkeen alkaneesta monsuunikaudesta huolimatta tautiepidemioita ei puhjennut.

Lähestyvä talvi aiheuttaa kuitenkin haasteita. Yli 80 000 perhettä tarvitsee ennen talvea ruokaa ja suojaa, kertoo YK:n Nepalin humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

Pelastakaa Lasten mukaan lähes 250 000 lasta käy myös yhä koulua väliaikaisissa tiloissa, jotka eivät kestä talvea. Järjestö sanoo, että miljoonalla lapsella ei ole vieläkään pysyvää luokkahuonetta.

Avustustyötä hidastaa myös maan poliittinen kriisi. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan ongelmana on, että maan jälleenrakennusvirasto ei vieläkään ole saanut laillista statusta. Lisäksi polttoainepula vaikeuttaa avun toimittamista perille.

Polttoainepulan taustalla on Nepalin uusi perustuslaki, joka hyväksyttiin syyskuussa vuosien väännön jälkeen. Perustuslakia vastaan on protestoitu Nepalin ja Intian rajalla, jonka kautta polttoainelastit tulevat. Nepal syyttää Intiaa protestien lietsomisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia