Taliban on ryhtynyt pidättämään ”huonoon hijabiin” pukeutuneita naisia – YK-asiantuntijat huolissaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taliban on ryhtynyt pidättämään ”huonoon hijabiin” pukeutuneita naisia – YK-asiantuntijat huolissaan

Afganistanin Taliban-hallinto tiukentaa otettaan naisista. Nyt kohteena ovat naiset, joilla voi olla esimerkiksi väärän värinen hijab, kertovat YK-asiantuntijat.

YK:n lippu.

- Kuva: Scazon / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 DEED.

Lukuisia afganistanilaisnaisia ja -tyttöjä on pidätetty mielivaltaisesti ja kohdeltu kaltoin Talibanin pukukoodin rikkomisen varjolla tänä vuonna, kertovat YK:n erityisraportoijat.

Ratsiat alkoivat Kabulin länsiosista, joissa asuu pääosin hazara-vähemmistön edustajia, mutta ne ovat levinneet myös muihin osiin kaupunkia sekä muihin maakuntiin, kuten Bamiyaniin, Baghlaniin, Balkhiin, Daykundiin ja Kunduziin. Pidätyksiä ja kiinniottoja on tehty julkisilla paikoilla, kuten ostoskeskuksissa, kouluissa ja toreilla, raportoijat kertoivat perjantaina.

Naisia on syytetty ”huonoon hijabiin” pukeutumisesta ja viety sitten väkisin poliisin ajoneuvoihin. Rikkomus on voinut liittyä esimerkiksi värikkääseen tai liian tiukkaan pukeutumiseen. 

”Naisia ja tyttöjä on raportoitu pidetyn ahtaissa tiloissa poliisiasemilla. He ovat saaneet vain yhden aterian päivässä, ja osaan on kohdistettu fyysistä väkivaltaa, uhkauksia ja häirintää. He eivät ole saaneet oikeuden suojaa, oikeusapua tai korvauksia”, asiantuntijat kertoivat lausunnossaan perjantaina.

Naisten vapautuminen on riippunut siitä, ovatko miespuoliset perheenjäsenet tai yhteisöjen vanhimmat luvanneet kirjallisesti, että pukukoodia noudatetaan tulevaisuudessa. 

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni on yhä pidätettynä, ei ole.

YK:n erityisraportoijat vaativat naisten vapauttamista ja muistuttavat Afganistania kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista, kuten naisiin kohdistuvan syrjinnän vastaisen sopimuksen kirjauksista.

”Sen lisäksi, että naisia rangaistaan heidän pukeutumisestaan, vastuun sälyttäminen miehille rikkoo naisten toimijuutta ja syventää institutionalisoinutta syrjintää, naisten ja tyttöjen kontrollointia ja heikentää entisestään heidän asemaansa yhteiskunnassa”, lausunnossa todetaan.

YK:n erityisraportoijat ovat riippumattomia asiantuntijoita, jotka YK:n ihmisoikeusneuvosto nimittää. He työskentelevät vapaaehtoisina eivätkä kuulu YK:n henkilökuntaan. 

Taliban-liike kaappasi vallan Afganistanissa elokuussa 2021. Se on asettanut tiukkoja rajoituksia naisten opiskelulle, työnteolle ja liikkumiselle. Käytännössä naisten on lähes mahdotonta osallistua mihinkään julkiseen toimintaan.

Toukokuussa 2022 Taliban antoi määräyksen, jonka mukaan naisten pitää käyttää kodin ulkopuolella ”kunnollista” hijabia, mielellään vaatetta, joka peittää vartalon ja kasvot. Miespuoliset sukulaiset ovat vastuussa säännön noudattamisesta rangaistuksen uhalla.

Tammikuussa YK kertoi, että sadat afganistanilaisnaiset ovat joutuneet lopettamaan työnteon tai heidät on pidätetty tai heiltä on viety palveluita viime vuoden lopulla. Naisia on pidätetty esimerkiksi e-pillerien hankkimisen takia. Myös naisia, jolla ei ole miestä esiliinanaan, on pidätetty, ja terveydenhuollossa työskenteleviä naimattomia naisia on kehotettu menemään naimisiin.

Kommentit

Lähettänyt P. H. (ei varmistettu) 8.2.2024 - 19:05

Olen ihmetellyt, eikö tosiaan mikään taho voi mitään tälle naisten syrjinnälle Afganistanissa? YK näyttää olevan hampaaton, mutta kaiketi tehokkaat talous- tai muut pakotteet voisivat toimia syrjivän politiikan kitkemiseksi. Tilanne näyttää vain pahenevan ja maailman huomio lienee nyt Gazassa tai jossain muualla, ei kuitenkaan Sudanissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia