Uutiset Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi

Suurin osa Beirutin räjähdyksessä vaurioituneista rakennuksista on korjattu – Nyt kodittomuutta aiheuttaa nopeasti paheneva köyhyys

Libanonissa elokuussa tapahtuneen räjähdyksen tuhoja on saanut korjattua, mutta nyt koronaviruspandemia, rajut rajoitustoimet ja talouskriisi ajavat ihmisiä köyhyyteen. Monella ei yksinkertaisesti ole varaa vuokraan.
Romahtanut rakennus, jonka etualalla ihminen.
Räjähdystuhoja Beirutissa elokuussa 2020. (Kuva: World Scouting / CC BY-NC-ND 2.0)

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneesta tuhoisasta räjähdyksestä tulee tällä viikolla kuluneeksi puoli vuotta.

Huolimattomasti varastoidun ammoniumnitraattilastin räjähdyksessä elokuussa 2020 kuoli noin 180 ihmistä ja loukkaantui 6 500. Noin 300 000 ihmistä menetti tilapäisesti kotinsa.

Nyt suurin osa noin 200 000 vaurioituneesta rakennuksesta on korjattu. Valtava määrä perheitä on kuitenkin niin köyhiä, että häätöjen ja kodittomuuden määrä on kasvanut, kertoo avustusjärjestö Norjan pakolaisneuvosto (NRC).

”He ovat kasvavassa määrin työttömiä, he eivät pysty maksamaan vuokraa, heillä on valtavat velat ja he ovat yhä riippuvaisempia avusta. Kymmenet tuhannet eivät saa uutta kotia tai pysty palaamaan sinne, missä he asuivat aiemmin”, sanoo NRC:n Libanonin maajohtaja Carlo Gherardi tiedotteessa.

Räjähdyksestä eniten kärsineet elivät jo valmiiksi Beirutin köyhimmillä alueilla. Noin 70 000 ihmistä menetti työnsä räjähdyksen seurauksena.

Kansainvälinen yhteisö lanseerasi mittavan avustusprojektin räjähdyksen jälkeen, ja se on tulossa päätökseensä lähiaikoina.

Haasteena on kuitenkin se, että Libanonissa oli vaikea taloudellinen ja poliittinen kriisi jo ennen räjähdystä. Hallinto on tehoton, maa on ylivelkaantunut, pankkisektori on kriisissä ja inflaatio jyllää. Yli puolet ihmisistä elää köyhyydessä.

Lisäksi koronaviruspandemia pahentaa tilannetta. 6,8 miljoonan asukkaan maassa yli 300 000 ihmistä on saanut tartunnan ja yli 3 000 kuollut.

Tapausten kasvun seurauksena Libanonissa on ollut yli kolmen viikon ajan jatkuva ulkonaliikkumiskielto kaikille paitsi välttämättömien alojen työntekijöille. Taloudellista tukea ihmisille ei anneta. Ruokaa saa kaupoista vain kotiinkuljetuksena, mikä on köyhimmille usein mahdotonta, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Viime viikolla ulkonaliikkumiskiellon kerrottiin jatkuvan helmikuun 8. päivään asti ilman taloudellista tukea kansalle. Se nostatti maan köyhimpiin kuuluvassa Tripolin kaupungissa rajuja mielenosoituksia ja kahakoita protestoijien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Yksi ihminen kuoli ja kymmeniä loukkaantui kahakoissa.

Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi kaupungitköyhyystyö Libanon

Lue myös

Vaurioitunut rakennus, jonka edessä keltainen nauha.

Ihmisoikeusjärjestö HRW vaatii YK:ta tutkimaan Libanonin vuoden takaisen räjähdyksen – ”He tiesivät, mitä tapahtuisi, eivätkä toimineet”, kritisoi tyttärensä menettänyt isä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin uusi raportti syyttää useita korkean tason viranomaisia ja poliitikkoja Libanonissa vuosi sitten tapahtuneesta, yli 200 ihmisen kuolemaan johtaneesta räjähdyksestä. Maan lähes romahtanut hallinto ei ole kyennyt tutkimaan tapausta vaan on pikemminkin pyrkinyt estämään tutkinnan.
Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.