Suomesta sääosaamista Karibialle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomesta sääosaamista Karibialle

Ilmatieteen laitoksen on jatkamassa Karibian maiden sääpalvelujen modernisointia ulkoministeriön tuella.

Suomen Ilmatieteen laitos on aloittanut ulkoministeriön rahoittaman yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on modernisoida Karibian maiden sääpalvelutuotantoa ja vahvistaa paikallista hydrometeorologista osaamista, Ilmatieteenlaitos kertoo.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat voimistuvat hurrikaanit, merenpinnan nouseminen sekä koventuvat sadekaudet asettavat uusia haasteita Karibian saarivaltioiden selviytymiselle.

Hanke on jatkoa viime vuonna päättyneelle hankkeelle, jolla selvitettiin Karibian alueen varautumista ilmastonmuutokseen ja mahdollisia kehityskohteita.

Vuoteen 2015 mennessä maiden tarkoituksena on tehdä investointeja muun muassa säähavaintolaitteisiin ja ennustusjärjestelmiin. Hankkeen rahoittajana toimii Suomen ulkoministeriö.

Säätiedot ennustavat sairauksien aaltoja

Säätietoja voidaan tulevaisuudessa käyttää paremmin myös epidemioiden ehkäisyssä, sanotaan kansainvälisen terveysjärjestö WHO:n ja Maailman ilmastojärjestön (WMO) tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan paremmilla ilmastotiedoilla voidaan puuttua erityisesti kehitysmaita vaivaavien tartuntatautien puhkeamiseen, voimakkuuteen ja kestoon. Esimerkiksi malarian ennakoimisessa voidaan esimerkiksi hyödyntää sademäärän, ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluja, joilla tautia levittävien moskiittojen lisääntymistä pystytään ennustamaan.

"Ennaltaehkäisy ja varautuminen ovat kansanterveyden sydän. Riskien hallinta on meidän joka päiväinen leipämme ja voimme. Tiedot ilmaston vaihtelusta ja ilmastonmuutoksesta ovat vahva tieteellinen väline, joka auttaa meitä näissä tehtävissä", sanoo WHO:n pääjohtaja Margaret Chan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia