Suomalaisyhtiön irtisanomat nälkälakkoon Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisyhtiön irtisanomat nälkälakkoon Meksikossa

Meksikossa toimivien suomalaisyritysten toiminta loukkaa työoikeuksia, sanovat järjestöt.

Suomalaisen elektoroniikkateollisuuden yhtiö PKC:n tammikuussa irtisanomista työntekijöistä 11 on aloittanut nälkälakon Meksikossa. Lakolla entiset työntekijät vaativat työsuhteidensa palauttamista ja ay-oikeuksien tunnustamista, kertoo yhdysvaltalainen Solitarity Center.

Työntekijöiden työoikeuksia puolustavan järjestön mukaan suomalaisyritys irtisanoi loppuvuodesta yhteensä 122 työntekijää. Liitto epäilee, että irtisanomiset liittyivät työntekijöiden toimintaan syksyllä, jolloin he puolustivat liittoja tehtaalla järjestetyssä äänestyksessä.

PKC Group teki samassa yhteydessä sopimuksen CTM-nimisen ammattiliiton kanssa. Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus Saskin mukaan CTM on tosiasiassa työnantajien hallinnoima, niin kutsuttu keltainen ammattiliitto.

"Järjestäytymisvapaus on ihmisoikeus. Meksikossa jotkut työnantajat polkevat tätä ihmisoikeutta käyttämällä hyväkseen lainsäädännön porsaanreikää, joka mahdollistaa järjestäytymisoikeuden estämisen niin sanottuja keltaisia ammattiliittoja hyödyntämällä, sanoo järjestön viestintäpäällikkö Aleksi Vienonen.

PKC Groupin lisäksi myös useat muut suomalaisyritykset ovat rajoittaneet työntekijöiden järjestäytymisoikeutta Meksikossa. Finnwatchin joulukuussa julkaisemassa selvityksessä selvisi, että muun muassa Kone ja Metso rajoittavat työntekijöidensä oikeutta vapaaseen järjestäytymiseen työsopimuksiin kirjatuilla ehdoilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia