Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle luovutetussa ilmastojulistuksessa ovat mukana muun muassa ympäristö- ja kehitysjärjestöt sekä arkkipiispa Kari Mäkinen.

Laaja joukko suomalaisia järjestöjä luovutti tänään maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk) ilmastojulistuksen (pdf), jossa vaaditaan Suomelta järeitä toimia vahvan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi Pariisin ilmastokokouksessa. Kokous pidetään marras-joulukuussa.

Julistuksessa vaaditaan muun muassa kestävään energiaan siirtymistä sekä oikeudenmukaisuutta ilmastonmuutoksesta eniten kärsiville.

Julistuksen on allekirjoittanut 16 suomalaisjärjestöä tai muuta tahoa. Mukana on ympäristö- ja kehitysjärjestöjä, palkansaajajärjestöjä, evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, Lääkärin sosiaalinen vastuu sekä Saamelaiskäräjät.

Pariisissa on määrä sopia koko maailman kattavasta ilmastosopimuksesta, jotta päästöt saataisiin rajattua alle vaarallisen tason. YK:n mukaan tämänhetkiset päästövähennyslupaukset kattavat kuitenkin vasta noin 70 prosnttia siitä, mitä tarvittaisiin, jotta ilmaston lämpeneminen pysyisi sovitussa, eli alle kahdessa asteessa.

Järjestöjen mukaan päästövähennysten lisäksi Suomen on myös hoidettava osuutensa ilmastorahoituksesta, jolla tuetaan köyhien maiden ilmastotoimia ja korvataan jo aiheutuneita vahinkoja.

"Kehitysyhteistyövarojen nimen muuttaminen ilmastorahoitukseksi ei tuo uutta rahaa, eikä ilmastonmuutosta hillitä tilastokikkailulla. Suomen on turvattava riittävä rahoitus sekä köyhyyden vähentämiseen että ilmastotyöhön. Esimerkiksi päästöoikeuksien huutokaupasta saatavat tulot tulisi jatkossakin korvamerkitä ilmasto- ja kehitysrahoitukseen", sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Jonas Biström.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia