Uutiset

Suomalaisen kehitysjournalismin arvostusta halutaan lisätä uudella palkinnolla – Nopeassa uutisvirrassa pitkän aikavälin kehitys jää usein unholaan

Suomalaiset viestintäalan järjestöt sekä Punainen Risti etsivät ehdokkaita uuden kehitysjournalismin palkinnon saajaksi. Teemana on muuttoliike ja siirtolaisuus.
Tyhjä paperi ja musta kynä pöydällä.
Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö sekä viestintäalan toimijat alkavat jakaa uutta kehitysjournalismin palkintoa. (Kuva: Daria / Epicantus / CC BY 2.0)

Suomessa ryhdytään jakamaan uutta kehitysjournalismin palkintoa, jonka tarkoituksena on palkita laadukasta kehityskysymyksiä käsittelevää journalismia sekä parantaa kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Palkinnon jakavat Suomen Punainen Risti (SPR), Viestintä ja kehitys -säätiö, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto.

Tarkoituksena on lisätä etenkin pitkäaikaisten kehityskysymysten näkyvyyttä. Samalla halutaan tuoda esiin kehitysohjelmien, kehitysyhteistyön ja kestävän kehityksen tematiikkaa, kertoo SPR:n vaikuttamistyön suunnittelija Pekka Reinikainen.

”Tiedotusvälineiden aihevalikoimissa kehityskysymykset eivät ole kovin suosittuja, jos niihin ei liity jotain dramaattista. Elämme nopeassa uutisvirrassa, ja siinä äkkinäiset asiat nousevat hyvin usein pinnalle. Pidempiä kehityskulkuja ei käsitellä yhtä paljon julkisuudessa”, hän sanoo.

Palkinto on tarkoitus jakaa tästä lähtien vuosittain. Vuoden 2020 kilpailun teemana on globaali muuttoliike ja siirtolaisuus. Palkittava journalismi voi käsitellä esimerkiksi muuttoliikkeen syitä, vaikutuksia lähtö- ja kohdemaissa, yksittäisten siirtolaisten kokemuksia tai muuttoliikettä osana globaalia kestävää kehitystä.

Palkintoehdokkaiden haku aloitetaan loka–marraskuussa myöhemmin kerrottavalla tavalla. Voittajat valitsee riippumaton asiantuntijaraati. Voittaja saa 3 000 euron rahapalkinnon. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja.

kehityskehitysyhteistyömediatiedotusvälineettieto Suomi Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä