Uutiset

Suomalaisen kehitysjournalismin arvostusta halutaan lisätä uudella palkinnolla – Nopeassa uutisvirrassa pitkän aikavälin kehitys jää usein unholaan

Suomalaiset viestintäalan järjestöt sekä Punainen Risti etsivät ehdokkaita uuden kehitysjournalismin palkinnon saajaksi. Teemana on muuttoliike ja siirtolaisuus.
Tyhjä paperi ja musta kynä pöydällä.
Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö sekä viestintäalan toimijat alkavat jakaa uutta kehitysjournalismin palkintoa. (Kuva: Daria / Epicantus / CC BY 2.0)

Suomessa ryhdytään jakamaan uutta kehitysjournalismin palkintoa, jonka tarkoituksena on palkita laadukasta kehityskysymyksiä käsittelevää journalismia sekä parantaa kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Palkinnon jakavat Suomen Punainen Risti (SPR), Viestintä ja kehitys -säätiö, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto.

Tarkoituksena on lisätä etenkin pitkäaikaisten kehityskysymysten näkyvyyttä. Samalla halutaan tuoda esiin kehitysohjelmien, kehitysyhteistyön ja kestävän kehityksen tematiikkaa, kertoo SPR:n vaikuttamistyön suunnittelija Pekka Reinikainen.

”Tiedotusvälineiden aihevalikoimissa kehityskysymykset eivät ole kovin suosittuja, jos niihin ei liity jotain dramaattista. Elämme nopeassa uutisvirrassa, ja siinä äkkinäiset asiat nousevat hyvin usein pinnalle. Pidempiä kehityskulkuja ei käsitellä yhtä paljon julkisuudessa”, hän sanoo.

Palkinto on tarkoitus jakaa tästä lähtien vuosittain. Vuoden 2020 kilpailun teemana on globaali muuttoliike ja siirtolaisuus. Palkittava journalismi voi käsitellä esimerkiksi muuttoliikkeen syitä, vaikutuksia lähtö- ja kohdemaissa, yksittäisten siirtolaisten kokemuksia tai muuttoliikettä osana globaalia kestävää kehitystä.

Palkintoehdokkaiden haku aloitetaan loka–marraskuussa myöhemmin kerrottavalla tavalla. Voittajat valitsee riippumaton asiantuntijaraati. Voittaja saa 3 000 euron rahapalkinnon. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja.

kehityskehitysyhteistyömediatiedotusvälineettieto Suomi Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.