Sri Lanka suunnittelee kuolemanrangaistusten palauttamista huumerikollisuuden suitsimiseksi yli 40 vuoden tauon jälkeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lanka suunnittelee kuolemanrangaistusten palauttamista huumerikollisuuden suitsimiseksi yli 40 vuoden tauon jälkeen

Sri Lankan presidentti haluaa toistaa Filippiinien ”menestyksen” huumesodassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan maa vain pilaa maineensa, mikäli se ottaa kuolemanrangaistuksen taas käyttöön.

Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena puhujanpöntössä

Sri Lanka haluaa alkaa teloittaa jälleen huumerikollisia. Kuvassa maan presidentti Maithripala Sirisena vuonna 2015. Kuva: Sarah Stacke / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Sri Lanka saattaa palauttaa kuolemanrangaistuksen maan pahenevan huumeongelman ratkaisemiseksi. Paikallisten ja kansainvälisten medioiden mukaan maan presidentti Maithripala Sirisena on kertonut hallitukselleen, että hän on valmis allekirjoittamaan kuolemantuomion toistuviin huumerikoksiin syyllistyneille.

Sri Lankassa saa kuolemantuomion huumeiden salakuljetuksesta, mutta vuoden 1976 jälkeen maassa ei ole teloitettu ketään vaan kuolemantuomiot on muutettu elinkautisiksi. Nyt maan edustajat ovat kertoneet haluavansa toistaa Filippiinien ”menestyksen” huumerikoksiin puuttumisessa, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Filippiinit on presidentti Rodrigo Duterten johdolla tappanut viime vuosina tuhansia huumerikoksista epäiltyjä.

Sri Lankan viranomaisten mukaan maassa tarvitaan kovempia otteita huumeongelman suitsimiseksi. Maassa on tehty viime vuosina suuria huumetakavarikkoja. Eräs tuomittu on onnistunut järjestämään maahan telkien takaa sata kiloa heroiinia, The Guardian kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut Sri Lankaa perääntymään suunnitelmistaan. Palauttamalla kuolemantuomion se vahingoittaisi myös omaa mainettaan, järjestön Etelä-Aasian apulaisjohtaja Dinushika Dissanayake sanoo.

”Sri Lanka on ollut alueen johtaja, jolla on kadehdittava maine tämän julman ja peruuttamattoman rangaistuksen välttämiseksi aikana, jolloin monet muut maat ovat pitäneet sitä yllä”, hän muistuttaa tiedotteessa.

Amnesty vastustaa kuolemanrangaistusta kaikissa olosuhteissa. Kansainvälisen lain mukaan kuolemantuomio voidaan langettaa vain kaikkein vakavimmista rikoksista, kuten murhista.

142 maata on luopunut kuolemanrangaistuksesta. Viime vuonna 23 maassa teloitettiin tuomittuja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia