Raportti: Kuolemantuomiot ja teloitukset vähenivät viime vuonna – kiitosta etenkin Afrikalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kuolemantuomiot ja teloitukset vähenivät viime vuonna – kiitosta etenkin Afrikalle

Etenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka on kunnostautunut kuolemanrangaistusten vähentämisessä, käy ilmi Amnestyn tuoreesta raportista.

Hirttosilmukka, taustalla kerrostalo

Vuonna 2017 teloitettiin lähes tuhat ihmistä. Amnestyn mukaan hirttäminen on edelleen yksi käytössä olevista keinoista. Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0.

Viime vuonna teloitettiin ja langetettiin vähemmän kuolemantuomioita kuin kahtena aiempana vuonna, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Viime vuonna teloitettiin ainakin 993 ihmistä 23 eri maassa. Määrä on muutaman prosentin pienempi kuin vuonna 2016 ja runsaan kolmanneksen pienempi kuin vuonna 2015, jolloin ihmisiä teloitettiin eniten yli 25 vuoteen.

Luvut eivät sisällä Kiinan tilastoja, sillä kuolemanrangaistukset ovat maassa valtionsalaisuus. Maassa teloitetaan todennäköisesti tuhansia ihmisiä vuosittain.

Tähän mennessä yhteensä 106 maata on kieltänyt kuolemanrangaistuksen kokonaan. 142 maata ei toteuta kuolemanrangaistuksia.

Raportin mukaan langetettujen kuolemantuomioiden määrä on vähentynyt huomattavasti etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, vaikka viime vuonna varsinaisten teloitusten määrä vielä hieman kasvoikin edellisvuoteen verrattuna. Silti alueen maista vain Etelä-Sudan ja Somalia teloittivat ihmisiä. 20 maata on poistanut kuolemanrangaistuksen kokonaan. Viime vuonna Guinea poisti kuolemanrangaistuksen ja Gambia allekirjoitti kansainvälisen kuolemanrangaistuksen kieltävän sopimuksen.

”Näiden maiden johtajuus antaa toivoa siitä, että julman, epäinhimillisen ja halventavan rangaistuksen lopettaminen on saavutettavissa. -- On korkea aika, että muu maailma seuraa Saharan eteläpuolista Afrikkaa ja siirtää tämän vastenmielisen rangaistuksen historiankirjoihin”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty tiedotteessa.

Kiinan jälkeen pahimpia teloittajia ovat Iran, Saudi-Arabia, Irak ja Pakistan, joissa tapahtui viime vuonna 84 prosenttia raportin kattamista teloituksista.

Viime vuonna edistystä tapahtui kuitenkin myös maissa, jotka teloittavat tavallisesti ahkerasti. Esimerkiksi Iranissa teloitukset vähenivät 11 prosenttia ja ainoassa teloituksia toteuttavassa Euroopan maassa, Valko-Venäjällä, peräti 50 prosenttia. Kasvua sen sijaan oli esimerkiksi Palestiinassa, Singaporessa ja Somaliassa.

Kaikki maat eivät kuitenkaan ole seuranneet hyvää kehitystä, vaan jotkut valtiot ovat tiukentaneet kuolemanrangaistusta koskevia käytäntöjään, raportissa todetaan.

Amnesty on huolissaan esimerkiksi kidutuksen seurauksena langetetuista kuolemanrangaistuksista sekä huumerikollisten teloituksista. Kansainvälisen lain mukaan kuolemanrangaistus pitäisi langettaa vain kaikkein vakavimmista rikoksista. Silti 15 maata teloitti ihmisiä huumerikoksista tai antoi niistä kuolemantuomioita, muun muassa Iran.

Tällä hetkellä kuolemansellissä on raportin mukaan ainakin 21 919 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia