Uutiset Ukrainan konflikti

Sota piinaa Ukrainan romaneja

Sodan alettua romanien kohtelu on koventunut.  Puhutaan jopa etnisistä puhdistuksista.
(Kuva: Marjan Lazarevski / cc 2.0)

(IPS) -- Ukrainan 400 000 hengen vahvuinen romanivähemmistö on joutunut entistä tukalampaan asemaan sodan aikana.

Romaneilta puuttuvat usein henkilöpaperit, joten heidän on ollut aina vaikea saada terveyspalveluja. Köyhyys, syrjintä ja syrjäiset asuinsijat ovat mutkistaneet heidän elämäänsä rauhankin aikana.

"Romanilapsista vain pieni osa on rokotettu, ja tuberkuloosi ja muut tarttuvat taudit ovat romaneilla keskimääräistä yleisempiä", kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n Ukrainan-toimistoa johtava tohtori Dorit Nitzan.

Sodan alettua romanien kohtelu on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan koventunut varsinkin separatistien hallitsemilla alueilla. Puhutaan jopa etnisistä puhdistuksista, jotka ovat ajaneet romaneja pakoon asuinsijoiltaan.

"Henkilöpaperien puuttuessa romaneja ei voida rekisteröidä maansisäisiksi pakolaisiksi, mikä epää heiltä palvelut", Nitzan sanoo.

Moni romanipakolainen on koditon ja nälkiintynyt, koska edes avustushenkilökunta ei armahda heitä. Joskus ongelmat jatkuvat, vaikka saisikin apua, muistuttaa Zola Kondur Ukrainan romanien ihmisoikeusjärjestöstä.

"Kramatorskista Harkovaan muuttaneen romaniperheen pikkupoika pääsi sairaalaan sydänoireiden vuoksi. Yhtenä yönä joukko nuoria särki hänen huoneensa ikkunan huutaen 'Mustalaiset ulos'. Poika sai sydänkohtauksen", Kondur kertoo.

Ukrainan konflikti kansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikkakonflikti Ukraina Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset