Uutiset Ukrainan konflikti

Sota piinaa Ukrainan romaneja

Sodan alettua romanien kohtelu on koventunut.  Puhutaan jopa etnisistä puhdistuksista.
(Kuva: Marjan Lazarevski / cc 2.0)

(IPS) -- Ukrainan 400 000 hengen vahvuinen romanivähemmistö on joutunut entistä tukalampaan asemaan sodan aikana.

Romaneilta puuttuvat usein henkilöpaperit, joten heidän on ollut aina vaikea saada terveyspalveluja. Köyhyys, syrjintä ja syrjäiset asuinsijat ovat mutkistaneet heidän elämäänsä rauhankin aikana.

"Romanilapsista vain pieni osa on rokotettu, ja tuberkuloosi ja muut tarttuvat taudit ovat romaneilla keskimääräistä yleisempiä", kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n Ukrainan-toimistoa johtava tohtori Dorit Nitzan.

Sodan alettua romanien kohtelu on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan koventunut varsinkin separatistien hallitsemilla alueilla. Puhutaan jopa etnisistä puhdistuksista, jotka ovat ajaneet romaneja pakoon asuinsijoiltaan.

"Henkilöpaperien puuttuessa romaneja ei voida rekisteröidä maansisäisiksi pakolaisiksi, mikä epää heiltä palvelut", Nitzan sanoo.

Moni romanipakolainen on koditon ja nälkiintynyt, koska edes avustushenkilökunta ei armahda heitä. Joskus ongelmat jatkuvat, vaikka saisikin apua, muistuttaa Zola Kondur Ukrainan romanien ihmisoikeusjärjestöstä.

"Kramatorskista Harkovaan muuttaneen romaniperheen pikkupoika pääsi sairaalaan sydänoireiden vuoksi. Yhtenä yönä joukko nuoria särki hänen huoneensa ikkunan huutaen 'Mustalaiset ulos'. Poika sai sydänkohtauksen", Kondur kertoo.

Ukrainan konflikti kansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikkakonflikti Ukraina Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.