Ukrainan pakolaiset sinnittelevät parin euron päivätuloilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ukrainan pakolaiset sinnittelevät parin euron päivätuloilla

Monilla Ukrainan sisäisillä pakolaisilla on hädin tuskin varaa ruokaan, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

Vaurioitunut talo, jota jälleenrakennetaan

Jälleenrakennustöitä Slovjanskissa Ukrainassa vuonna 2014. Kuva: EU/ECHO / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin kahdella kolmasosalla Ukrainan sisäisistä pakolaisista on hädin tuskin varaa ruokaan. Myös työn ja asunnon löytäminen aiheuttavat ongelmia, käy ilmi YK:n alaisen Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tuoreesta kyselystä.

Ukrainassa on sisäisen konfliktin takia noin 1,58 miljoonaa pakolaista. Maalis–huhtikuussa tehdyn kyselyn mukaan heidän keskimääräinen kuukausiansionsa on 1 991 hryvniaa eli noin 68 euroa. Päivätulot siis jäävät runsaaseen kahteen euroon. Viidennes pakolaisista selviytyy vieläkin vähemmällä, alle 1,8 eurolla. Samaan aikaan esimerkiksi leipä maksaa noin 36 senttiä kappaleelta.

IOM:n Ukraina-operaation päällikön Manfred Profazin mukaan tilanteen ratkaisemiseksi ei ole saatu riittävästi tukea, ja se lisää pakolaisten riippuvuutta hallituksesta ja avustusjärjestöistä. Kyselyn tavoitteena onkin tarjota Ukrainan hallitukselle tietoa, jotta se voisi tukea pakolaisia paremmin.

Itäisen Ukrainan konflikti alkoi vuonna 2014. Tulitauosta huolimatta YK:n mukaan esimerkiksi huhtikuussa kuoli 13 siviiliä ja loukkaantui 53 siviiliä. Yhteensä noin 3,8 miljoonan ihmisen arvellaan tarvitsevan humanitaarista apua.

IOM:n selvityksen mukaan pakolaisten työllisyys on viime vuodesta kasvanut, mutta edelleen vain noin 42 prosentilla heistä on työtä. Ongelmana ovat myös asunnot: kaksi kolmasosaa elää vuokra-asunnoissa, viidennes sukulaisten tai muiden tuttavien luona. Hallituksen kontrolloimilla alueilla vain prosentti asuu omassa asunnossaan.

Myös pakolaisten tulevaisuus näyttää epävarmalta: tutkituista neljännes sanoo, ettei aio enää palata kotiinsa, IOM kertoo.

Kyselyä varten haasteltiin runsasta tuhatta pakolaista kasvotusten ja runsasta 3 300:aa puhelimitse.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia