Ukrainan kiihtynyt konflikti ajanut tuhansia lapsia pois koulusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ukrainan kiihtynyt konflikti ajanut tuhansia lapsia pois koulusta

Tulitus on hellittänyt, mutta monet lapset eivät uskalla mennä kouluun, kertovat avustusjärjestöt.

Tuhannet lapset ovat joutuneet jäämään pois koulusta Itä-Ukrainassa viime viikolla kiihtyneiden taisteluiden seurauksena.

Ainakin viisi koulua ja kaksi lastentarhaa on vahingoittunut raskaassa tulituksessa ja 11 muuta koulua on pitänyt sulkea, kertoivat Pelastakaa Lapset -järjestö sekä YK:n lastenrahasto Unicef eilen.

Monet perheet eivät uskalla lähettää lapsiaan niihinkään kouluihin, jotka ovat auki, koska taistelut ovat olleet kovia ja he pelkäävät kaduilla olevia räjähtämättömiä ammuksia. Järjestöt muistuttivat, että konflikti vaikuttaa Itä-Ukrainassa valmiiksi yli 600 000 lapseen. Yksi viidestä alueen koulusta on tuhoutunut tai vahingoittunut.

Itä-Ukrainassa on taisteltu lähes kolme vuotta. Konfliktissa on kuollut yli 2 000 siviiliä ja miljoonat tarvitsevat humanitaarista apua. Alueella on periaatteessa voimassa rauhansopimus ja tulitauko, mutta tammikuun lopulla taistelut puhkesivat jälleen niin sanotulla tulitaukolinjalla. Taistelut laantuivat sunnuntaina.

Taisteluista on kärsinyt erityisesti hallituksen kontrolloimalla alueella sijaitseva Avdijivkan kaupunki, jossa elää yhä yli 16 000 ihmistä. Osa heistä joutui olemaan taisteluiden vuoksi myös ilman vettä ja sähköä. YK:n humanitaarisen avun yksikön OCHA:n mukaan lähes 200 Avdijivkan taloa on vahingoittunut tulituksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia