”Vedestä on tullut sodankäynnin väline” – Väkivalta uhkaa Itä-Ukrainassa 3,2 miljoonan ihmisen vesihuoltoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Vedestä on tullut sodankäynnin väline” – Väkivalta uhkaa Itä-Ukrainassa 3,2 miljoonan ihmisen vesihuoltoa

Tänä vuonna jo yhdeksän vesilaitosten työntekijää on kuollut Itä-Ukrainan konfliktissa, kertoo Unicef.

Mies kantaa kahta ämpäriä tai kanisteria kuraisella tiellä

23-vuotias Ivan Morhun haki vettä kanistereilla Toretskin kaupungissa Ukrainan Donetskin alueella marraskuussa 2017. Kuva: © UNICEF/UN0150334/Gilbertson VII Photo.

Vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria on jälleen tuhoutunut konfliktilinjalla, joka erottaa kapinallisten hallitseman Itä-Ukrainan muusta maasta, kertoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Se kertoo tiedotteessaan, että tänä vuonna 3,2 miljoonan ihmisen vesihuolto on ollut taisteluiden takia yhteensä 29 päivän ajan joko pysähdyksissä tai vioittuneena taisteluiden vuoksi. Heistä puoli miljoonaa on lapsia.

Esimerkiksi kesäkuun lopulla kranaatinsiru vahingoitti vesiputkia kanavalla, joka toimittaa vettä yli kolmelle miljoonalle ihmiselle kontaktilinjan molemmin puolin, järjestö kertoo.

Donetskin alueella vesilaitosten työntekijät ovat joutuneet vaarantamaan henkensä viime viikkoina viisi kertaa korjatessaan rikkoutuneita vesiputkia ja suojautuessaan pommituksilta. Vuoden alusta jo yhdeksän vesilaitosten työntekijää on kuollut ja 26 loukkaantunut 58 iskussa vesi-infrastruktuuria vastaan.

”Vedestä on tullut sodankäynnin väline. Pitkittyneissä konflikteissa alle viisivuotiailla lapsilla todennäköisyys kuolla likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin ripulitauteihin nousee 20-kertaiseksi normaalista”, muistuttaa Suomen Unicefin vesi-ja sanitaatiotyön asiantuntija Päivi Kovalainen.

Unicef kumppaneineen on tänä vuonna auttanut 930 000:ta ihmistä saamaan puhdasta vettä Ukrainassa molemmilla puolilla taistelulinjaa.

Venäjän tukemat separatistit ovat taistelleet Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueilla hallitusta vastaan vuodesta 2014 lähtien. Maassa arvioidaan olevan noin 1,3 miljoonaa sisäistä pakolaista. Yhteensä konflikti on vaikuttanut 5,2 miljoonaan ihmisen elämään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia