Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Somalimaa on passittamassa raiskaajat viimein vankilaan. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei välttämättä kuitenkaan vähene, sillä vakava kuivuus voi lisätä esimerkiksi pakkoavioliittoja.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta. (Kuva: Clay Gilliland / CC BY-SA 2.0)

Somalimaan parlamentin ylähuone on hyväksynyt lain, joka kriminalisoi raiskaukset, seksuaalisen häirinnän, pakkoavioliitot sekä muun muassa seksiperäisen ihmiskaupan. 

Alahuone hyväksyi lain tammikuussa. Laki vaatii kuitenkin vielä presidentin hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Somalimaa julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Somaliasta vuonna 1991, mutta se ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Tähän mennessä raiskaukset eivät ole olleet maassa rikos, vaan käytännössä uhrin perheelle on maksettu korvauksia tai tämä on naitettu raiskaajalle. 

Viime aikoina maa on kuitenkin ryhtynyt työhön naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi. Helmikuussa maan uskonnolliset johtajat antoivat fatwan naisten sukuelinten silpomisen vakavimmille muodoille.

Naisjärjestöt ovat kiitelleet uutta raiskauslakia mutta kritisoineet sen puutteita sekä muistuttaneet, että sitä on myös sovellettava ja tietoisuutta sen olemassaolosta on lisättävä. 

Soveltaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan edistystä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä uhkaa vakava kuivuus, joka kurittaa Somalimaan lisäksi muitakin Somalian osia. 

Somalimaassa neljät peräkkäiset sateet ovat epäonnistuneet. Kuivuus ajaa perheet köyhyyteen ja edelleen harkitsemaan tyttäriensä naittamista. Pelastakaa Lasten tammi–helmikuussa tekemän tutkimuksen mukaan 1 104 kotitaloudesta 51 teinityttöä oli naitettu kuivuuden vuoksi. Kymmenen prosenttia perheistä kertoi tyttärensä joutuneen seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi.

”Kuivuus on pahinta miesmuistiin, ja konflikti murtaa taloutta ja yhteiskunnan rakenteita. Siksi tämä laki ei ole ollut koskaan niin tärkeä kuin nyt”, toteaa Pelastakaa Lasten Somalian ja Somalimaan johtaja Timothy Bishop.

Yhteensä Somaliassa on noin 5,4 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Viime vuonna noin miljoona ihmistä pakeni kuivuutta.

Somalian ja Somalimaan kehitys lakioikeus ja rikoskonflikti SomaliaSomalimaa Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset