Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Somalimaa on passittamassa raiskaajat viimein vankilaan. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei välttämättä kuitenkaan vähene, sillä vakava kuivuus voi lisätä esimerkiksi pakkoavioliittoja.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta. (Kuva: Clay Gilliland / CC BY-SA 2.0)

Somalimaan parlamentin ylähuone on hyväksynyt lain, joka kriminalisoi raiskaukset, seksuaalisen häirinnän, pakkoavioliitot sekä muun muassa seksiperäisen ihmiskaupan. 

Alahuone hyväksyi lain tammikuussa. Laki vaatii kuitenkin vielä presidentin hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Somalimaa julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Somaliasta vuonna 1991, mutta se ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Tähän mennessä raiskaukset eivät ole olleet maassa rikos, vaan käytännössä uhrin perheelle on maksettu korvauksia tai tämä on naitettu raiskaajalle. 

Viime aikoina maa on kuitenkin ryhtynyt työhön naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi. Helmikuussa maan uskonnolliset johtajat antoivat fatwan naisten sukuelinten silpomisen vakavimmille muodoille.

Naisjärjestöt ovat kiitelleet uutta raiskauslakia mutta kritisoineet sen puutteita sekä muistuttaneet, että sitä on myös sovellettava ja tietoisuutta sen olemassaolosta on lisättävä. 

Soveltaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan edistystä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä uhkaa vakava kuivuus, joka kurittaa Somalimaan lisäksi muitakin Somalian osia. 

Somalimaassa neljät peräkkäiset sateet ovat epäonnistuneet. Kuivuus ajaa perheet köyhyyteen ja edelleen harkitsemaan tyttäriensä naittamista. Pelastakaa Lasten tammi–helmikuussa tekemän tutkimuksen mukaan 1 104 kotitaloudesta 51 teinityttöä oli naitettu kuivuuden vuoksi. Kymmenen prosenttia perheistä kertoi tyttärensä joutuneen seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi.

”Kuivuus on pahinta miesmuistiin, ja konflikti murtaa taloutta ja yhteiskunnan rakenteita. Siksi tämä laki ei ole ollut koskaan niin tärkeä kuin nyt”, toteaa Pelastakaa Lasten Somalian ja Somalimaan johtaja Timothy Bishop.

Yhteensä Somaliassa on noin 5,4 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Viime vuonna noin miljoona ihmistä pakeni kuivuutta.

Somalian ja Somalimaan kehitys lakioikeus ja rikoskonflikti SomaliaSomalimaa Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Pakolaisleirin teltta ja ihmisiä Somaliassa

Somaliassa häädettiin pakolaisia – tuhansia jäi kodittomaksi

Somalian turvallisuusjoukot tuhosivat puskutraktoreilla tuhansia maan sisäisten pakolaisten asumuksia. Pakkohäädöt ovat yleinen ongelma: pelkästään Mogadishussa häädettiin viime vuonna yli 150 000 ihmistä.
Pommi-iskun tuhoja Mogadishussa

Somalialaisnuoret eivät anna pelolle periksi

Somaliassa tapahtui viime syksynä maan historian pahin terrori-isku. Nuorisoaktivisti Muna Hassan Mohamed oli aluksi shokissa mutta lähti pian muiden paikallisten nuorten tavoin auttamaan pelastustöissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.