Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Somalimaa on passittamassa raiskaajat viimein vankilaan. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei välttämättä kuitenkaan vähene, sillä vakava kuivuus voi lisätä esimerkiksi pakkoavioliittoja.

Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta

Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta. Kuva: Clay Gilliland / CC BY-SA 2.0.

Somalimaan parlamentin ylähuone on hyväksynyt lain, joka kriminalisoi raiskaukset, seksuaalisen häirinnän, pakkoavioliitot sekä muun muassa seksiperäisen ihmiskaupan. 

Alahuone hyväksyi lain tammikuussa. Laki vaatii kuitenkin vielä presidentin hyväksynnän, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Somalimaa julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi Somaliasta vuonna 1991, mutta se ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Tähän mennessä raiskaukset eivät ole olleet maassa rikos, vaan käytännössä uhrin perheelle on maksettu korvauksia tai tämä on naitettu raiskaajalle. 

Viime aikoina maa on kuitenkin ryhtynyt työhön naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi. Helmikuussa maan uskonnolliset johtajat antoivat fatwan naisten sukuelinten silpomisen vakavimmille muodoille.

Naisjärjestöt ovat kiitelleet uutta raiskauslakia mutta kritisoineet sen puutteita sekä muistuttaneet, että sitä on myös sovellettava ja tietoisuutta sen olemassaolosta on lisättävä. 

Soveltaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan edistystä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä uhkaa vakava kuivuus, joka kurittaa Somalimaan lisäksi muitakin Somalian osia. 

Somalimaassa neljät peräkkäiset sateet ovat epäonnistuneet. Kuivuus ajaa perheet köyhyyteen ja edelleen harkitsemaan tyttäriensä naittamista. Pelastakaa Lasten tammi–helmikuussa tekemän tutkimuksen mukaan 1 104 kotitaloudesta 51 teinityttöä oli naitettu kuivuuden vuoksi. Kymmenen prosenttia perheistä kertoi tyttärensä joutuneen seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi.

”Kuivuus on pahinta miesmuistiin, ja konflikti murtaa taloutta ja yhteiskunnan rakenteita. Siksi tämä laki ei ole ollut koskaan niin tärkeä kuin nyt”, toteaa Pelastakaa Lasten Somalian ja Somalimaan johtaja Timothy Bishop.

Yhteensä Somaliassa on noin 5,4 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Viime vuonna noin miljoona ihmistä pakeni kuivuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia