Siviilien surmat katkeroittavat afgaaneja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siviilien surmat katkeroittavat afgaaneja

Nato tappoi lintumetsältä palanneita poikia terroristeina, raportoi Giuliano Battiston.

(IPS) -- Sarachan kylän hautausmaalla on kolme tuoretta kumpua. Niiden alla lepää kolme viidestä afgaaninuorukaisesta, jotka Naton johtamat Isaf-joukot tappoivat ilmaiskussaan 4. lokakuuta. Omaiset ovat katkeria.

Sarachan kylä sijaitsee itäisessä Nangarharin maakunnassa lähellä Jalalabadin kaupunkia. Kylässä asuva Qasim Hazrat Khan osoittaa talonsa takaa paikan, jossa kaksi hänen poikaansa tapettiin.

Amanullah oli noin 21-vuotias, tarkka syntymäaika ei ole tiedossa. Hänellä oli vaimo ja kolme tytärtä. Khan näyttää paperin, joka todistaa pojan tehneen töitä Afganistanin armeijalle maaliskuusta alkaen. Pikkuveli Wasihullah oli vasta 10-vuotias koululainen.

Helikopterit tulittivat

Nader Shah, 35, kertoo, että kolmas surmattu oli hänen 14-vuotias pikkuveljensä Sahebullah. Hän työskenteli oppipoikana metallipajassa Jalalabadissa, mutta oli surmailtana kotikylässä Khanin veljesten seurassa.

Joukkoon kuuluivat vielä Asadullah Delsos, 14, ja Gul Nabi, 15, joka työskenteli puuseppänä Kabulissa, mutta tuli Sarachaan usein vanhempiensa avuksi, Khan kertoo. Khanin mukaan pojat olivat kyseisenä perjantai-iltana käyneet ampumassa lintuja ilmakiväärillä ja istuskelivat sen jälkeen ulkona hänen talonsa takana.

Khan kertoo kuulleensa kymmenen aikoihin kolmesti kovaa sarjatulitusta. Sen laannuttua hän kiipesi talonsa katolle, mistä näkyi kaksi helikopteria ja miehittämättömiä lennokkeja etäämpänä.

Ei yhteyksiä sisseihin

Isafin ensimmäisen raportin mukaan sen täsmäisku surmasi viisi kapinallista. Kuolleen Asadullahin setä Malim Said Agha ei käsitä, miten nuoret pojat voitiin sekoittaa kapinallisiin. Hänen mukaansa Afganistanin viranomaiset ovat myöntäneet, että amerikkalaiset tappoivat viattomia siviilejä.

Nangarharin maakunnan kuvernöörinviraston tiedottaja vahvisti IPS:lle, että maakuntahallinnon ja presidentti Hamid Karzain edustaja selvittivät asiaa ja vakuuttuivat siitä, ettei viidellä pojalla ollut yhteyksiä kapinallisiin.

Isaf ei ollut lokakuun puoliväliin mennessä myöntänyt julkisesti, että ilmaisku oli virhe. Isafin viestintäosastoa johtava everstiluutnantti Will Griffin sanoo, että tapauksen tutkimukset ovat kesken eikä sitä siksi haluta kommentoida.

Tekijät vastuuseen

Omaiset kertovat, että heiltä pyydettiin anteeksi kuvernöörinvirastossa järjestetyssä kokouksessa. Viranomaisten ja omaisten lisäksi läsnä oli heimojen vanhimpia ja "kaksi ulkomaalaista", joiden nimiä ei kerrottu.

"Kaksi amerikkalaista esittivät anteeksipyynnön ja myönsivät tappaneensa viattomia", Agha sanoo.

Hänen mukaansa omaiset saivat lupauksen avusta nyt ja tulevaisuudessa. "Meille ei tarjottu rahaa, vaan ruokasäkkejä. Päätimme kaikki kieltäytyä tarjouksesta; olemme köyhiä, mutta emme myy omaa vertamme."

Khan toistaa omaisten vaatimuksen: "Antakaa meille niiden kahden helikopterin lentäjät. Käsittelemme heitä oman kulttuurimme ja uskontomme mukaisesti. Sitten palautamme heidät Yhdysvalloille ja pyydämme anteeksi, kuten amerikkalaisetkin tekivät."

Agha muistuttaa, että amerikkalaiset ovat viime vuosina tappaneet paljon viattomia, myös lapsia ja naisia.

"Anteeksipyyntö ei enää riitä. Heidän on aika joutua vastuuseen virheistään."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia