Sijoittajia vaaditaan vetäytymään Hondurasin patoprojektista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sijoittajia vaaditaan vetäytymään Hondurasin patoprojektista

Aktivisti Berta Cáceresin murha saadaan tutkittua vain, jos suomalainen Finnfund ja muut sijoittajat vetävät hankkeesta, sanoo Oxfam.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam vaatii, että Hondurasin kiisteltyä Agua Zarcan voimalaprojektia tukevat sijoittajat vetäytyvät hankkeesta, jotta pari viikkoa sitten murhatun aktivistin Berta Cáceresin murha saadaan selvitettyä.

Järjestö on aloittanut kampanjan, jossa kerätään nimiä sijoittajille tarkoitettuun vetoomukseen sekä Hondurasin hallitukselle Cáceresin perheenjäsenten ja tämän Copinh-järjestön jäsenten turvallisuuden takaamiseksi sekä tapauksen selvittämiseksi.

Lenca-kansaan kuuluva Cáceres murhattiin 3.3. kotonaan. Hän vastusti järjestönsä Copinhin johdolla projektia, jonka valmisteluissa ei hänen mukaansa ollut kuultu lencojen edustajia riittävästi. Cáceres oli saanut vuosien ajan uhkauksia toimintansa vuoksi.

Suomalaisjärjestöjen mukaan Cáceres oli suunnitellut kampanjavierailua myös Suomeen, sillä pääosin Suomen valtion omistama kehitysrahoituslaitos Finnfund rahoittaa Agua Zarcan projektia Hollannin kehityspankin FMO:n, Keski-Amerikan alueellisen kehityspankin Cabein sekä saksalaisen Voith-Hydron ohella.

"Vaadimme, että Cabei, FMO, Finnfund ja Voith-Hydro tekevät oikein ja vetäytyvät. Bertan kuolemasta on tehtävä kunnollinen tutkimus ja alueen lencoille on saatava rauha. Tämä voi tapahtua vain, jos projekti pysäytetään ja yhtiöt vetäytyvät. Ihmisiä on kuollut ja haavoittunut, eikä ketään ole asetettu vastuuseen. On mahdotonta, että nämä yritykset voisivat antaa projektin jatkua näissä olosuhteissa", sanoo Oxfamin maaoikeuskampanjan johtaja Ed Pomfret järjestön tiedotteessa.

Finnfund on tuominnut murhan mutta vakuuttanut, että voimalahanke toteutetaan vastuullisesti. Myöskään Kepa.fin haastatteleman kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan hankkeesta ei ole syytä vetäytyä.

Cáceresin murhasta on tehty pidätyksiä, mutta esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tapausta ei ole tutkittu kunnolla, eikä tutkimuksissa ole huomioitu Cáceresin aiemmin saamia tappouhkauksia. Murhan ainoa todistaja, itsekin haavoittunut meksikolainen aktivisti ja uhkauksia saanut Gustavo Castro Soto on parhaillaan Meksikon suurlähetystössä, josta häntä ei ole päästetty lähtemään kotimaahansa. Järjestö on lanseerannut vetoomuskampanjan Castron suojelun puolesta, ja myös YK:n erityisraportoija Michel Forst vaati viime viikolla Castron suojelua.

Hondurasin ihmisoikeustilanne on heikentynyt etenkin vuonna 2009 tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen. Maa on arvioitu maailman vaarallisimmaksi ympäristöaktivisteille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia