Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa

OpenDemocracyn selvityksen mukaan osa järjestöistä on yhteyksissä Trumpin hallintoon, ja ne ovat pyrkineet vaikuttamaan esimerkiksi Puolan aborttioikeuden rajoittamiseen.
Nainen mielenosoituskyltin "Girls just wanna have fundamental human rights " kanssa
Puolassa osoitettiin vuonna 2016 mieltä, kun maassa yritettiin kiristää aborttilainsäädäntöä. Lakialoite kaatui, mutta tänä vuonna aborttirajoituksia onnistuttiin jälleen kiristämään. (Kuva: Iga Lubczańska / CC BY 2.0)

Yhdysvaltalaiset oikeistokristilliset järjestöt ovat käyttäneet viime vuosina miljoonia dollareita rahoittaakseen kampanjoita, joiden tarkoituksena on naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien heikentäminen, kertoo brittiläistaustainen tutkivan journalismin järjestö OpenDemocracy.

Järjestö julkaisi viime viikolla selvityksen 28 yhdysvaltalaisjärjestöstä, jotka ovat pyrkineet vaikuttamaan niin lakeihin kuin yleiseen mielipiteeseenkin estääkseen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumista. Suomessa asiasta kertoi uutistoimisto IPS.

Vuodesta 2008 alkaen rahaa on käytetty ainakin 280 miljoonaa dollaria (240 miljoonaa euroa). Suurin yksittäinen kohde on Eurooppa, jossa rahaa on käytetty lähes 90 miljoonaa dollaria, (77 miljoonaa euroa) openDemocracy kertoo.

Monet ovat rekisteröityneet kirkollisiksi toimijoiksi eikä niiden tarvitse kertoa rahavirroistaan julkisuuteen. Kaikki toimijat ovat myös rekisteröityneitä voittoa tuottamattomia järjestöjä. Ne eivät saisi toimia puoluepolitiikassa, mutta silti osalla niistä on yhteyksiä etenkin presidentti Donald Trumpin hallintoon, openDemocracy sanoo.

Esimerkiksi ACLJ:tä (American Center for Law and Justice) johtaa Trumpin lainopillisessa tiimissä oleva asianajaja Jay Sekulow, joka on tukenut äänekkäästi tämän hallintoa sekä esimerkiksi Amy Coney Barrettin nimittämistä korkeimman oikeuden tuomariksi.

Järjestön Euroopan osasto ECLJ on sotkeutunut muun muassa Italiassa homoliittojen vastustamiseen ja puolustanut Puolan konservatiivista avioero- ja aborttipolitiikkaa. Puolan perustuslakituomioistuin tiukensi hiljattain aborttioikeuden rajoituksia.

Toinen tärkeä toimija on Alliance Defending Freedom (ADF). Sillä on läheisiä yhteyksiä Trumpin hallintoon entisten henkilökunnan jäsenten kautta. Se saa openDemocracyn mukaan rahoitusta ainakin Trumpin koulutusministeri Betsy DeVosin perheen säätiöltä, joka on myös republikaanipuolueen rahoittaja.

Ryhmät toimivat käytännössä kaikilla mantereilla. Esimerkiksi Family Watch International on kouluttanut afrikkalaisia poliitikkoja, uskonnollisia johtajia ja kansalaisyhteiskunnan johtajia vastustamaan seksivalistusta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, openDemocracy kertoo.

Useat ryhmät on linkitetty myös koronaan liittyvään virheelliseen tietoon. Esimerkiksi abortin vastaista Population Research Institutea (PRI) johtaa ultrakonservatiivinen aktivisti, joka väittää, että virus on tehty kiinalaisessa laboratoriossa.

Sivuston haastattelemat asiantuntijat ovat huolissaan kehityksestä. Esimerkiksi perhesuunnittelujärjestö IPPF:n Euroopan verkoston edustaja Irene Donadio kertoo, että Euroopassa on selvästi tapahtunut seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien vastaisten kampanjoiden kasvua.

”Tämä on puuttumista poliittiseen ja oikeudelliseen järjestelmäämme tavalla, joka on haitallista ihmiosikeuksille, kuten Venäjän sotkeutuminen demokraattisiin vaaleihin. -- Eurooppalaisina emme voi istua ja katsoa, mitä tapahtuu Yhdysvalloissa ja ajatella, ettei demokraattisten normien ja ihmisoikeuksien rapautuminen voi tapahtua täällä. Samat ryhmät, jotka ovat yrittäneet sitä Yhdysvalloissa, käyttävät nyt miljoonia Euroopassa saavuttaakseen saman täällä”, sanoo puolestaan Neil Datta eurooppalaisten parlamentaarikoiden järjestöstä EPF:stä.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys ihmisoikeudetihmiskauppakansalaisoikeudetseksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikkapolitiikkakansalaisyhteiskunta EurooppaYhdysvallat

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Mies esittelee joukolle tyttöjä kuukautiskuppia.

Kuukautiset eivät ole enää vaiettu aihe – Itä-Afrikassa edistetään kuukautisterveyttä vähentämällä häpeää

Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

Ennuste: Koronaviruspandemia voi viedä miljoonilta ehkäisyn ja lisätä lapsiavioliittoja

Koteihin eristäytyminen ja terveyspalveluiden rajoitukset vaikuttavat etenkin naisten ja tyttöjen terveyteen. Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapaukset voivat lisääntyä 31 miljoonalla, varoittaa YK:n väestörahasto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija