Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa

OpenDemocracyn selvityksen mukaan osa järjestöistä on yhteyksissä Trumpin hallintoon, ja ne ovat pyrkineet vaikuttamaan esimerkiksi Puolan aborttioikeuden rajoittamiseen.

Nainen mielenosoituskyltin "Girls just wanna have fundamental human rights " kanssa

Puolassa osoitettiin vuonna 2016 mieltä, kun maassa yritettiin kiristää aborttilainsäädäntöä. Lakialoite kaatui, mutta tänä vuonna aborttirajoituksia onnistuttiin jälleen kiristämään. Kuva: Iga Lubczańska / CC BY 2.0.

Yhdysvaltalaiset oikeistokristilliset järjestöt ovat käyttäneet viime vuosina miljoonia dollareita rahoittaakseen kampanjoita, joiden tarkoituksena on naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien heikentäminen, kertoo brittiläistaustainen tutkivan journalismin järjestö OpenDemocracy.

Järjestö julkaisi viime viikolla selvityksen 28 yhdysvaltalaisjärjestöstä, jotka ovat pyrkineet vaikuttamaan niin lakeihin kuin yleiseen mielipiteeseenkin estääkseen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumista. Suomessa asiasta kertoi uutistoimisto IPS.

Vuodesta 2008 alkaen rahaa on käytetty ainakin 280 miljoonaa dollaria (240 miljoonaa euroa). Suurin yksittäinen kohde on Eurooppa, jossa rahaa on käytetty lähes 90 miljoonaa dollaria, (77 miljoonaa euroa) openDemocracy kertoo.

Monet ovat rekisteröityneet kirkollisiksi toimijoiksi eikä niiden tarvitse kertoa rahavirroistaan julkisuuteen. Kaikki toimijat ovat myös rekisteröityneitä voittoa tuottamattomia järjestöjä. Ne eivät saisi toimia puoluepolitiikassa, mutta silti osalla niistä on yhteyksiä etenkin presidentti Donald Trumpin hallintoon, openDemocracy sanoo.

Esimerkiksi ACLJ:tä (American Center for Law and Justice) johtaa Trumpin lainopillisessa tiimissä oleva asianajaja Jay Sekulow, joka on tukenut äänekkäästi tämän hallintoa sekä esimerkiksi Amy Coney Barrettin nimittämistä korkeimman oikeuden tuomariksi.

Järjestön Euroopan osasto ECLJ on sotkeutunut muun muassa Italiassa homoliittojen vastustamiseen ja puolustanut Puolan konservatiivista avioero- ja aborttipolitiikkaa. Puolan perustuslakituomioistuin tiukensi hiljattain aborttioikeuden rajoituksia.

Toinen tärkeä toimija on Alliance Defending Freedom (ADF). Sillä on läheisiä yhteyksiä Trumpin hallintoon entisten henkilökunnan jäsenten kautta. Se saa openDemocracyn mukaan rahoitusta ainakin Trumpin koulutusministeri Betsy DeVosin perheen säätiöltä, joka on myös republikaanipuolueen rahoittaja.

Ryhmät toimivat käytännössä kaikilla mantereilla. Esimerkiksi Family Watch International on kouluttanut afrikkalaisia poliitikkoja, uskonnollisia johtajia ja kansalaisyhteiskunnan johtajia vastustamaan seksivalistusta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, openDemocracy kertoo.

Useat ryhmät on linkitetty myös koronaan liittyvään virheelliseen tietoon. Esimerkiksi abortin vastaista Population Research Institutea (PRI) johtaa ultrakonservatiivinen aktivisti, joka väittää, että virus on tehty kiinalaisessa laboratoriossa.

Sivuston haastattelemat asiantuntijat ovat huolissaan kehityksestä. Esimerkiksi perhesuunnittelujärjestö IPPF:n Euroopan verkoston edustaja Irene Donadio kertoo, että Euroopassa on selvästi tapahtunut seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien vastaisten kampanjoiden kasvua.

”Tämä on puuttumista poliittiseen ja oikeudelliseen järjestelmäämme tavalla, joka on haitallista ihmiosikeuksille, kuten Venäjän sotkeutuminen demokraattisiin vaaleihin. -- Eurooppalaisina emme voi istua ja katsoa, mitä tapahtuu Yhdysvalloissa ja ajatella, ettei demokraattisten normien ja ihmisoikeuksien rapautuminen voi tapahtua täällä. Samat ryhmät, jotka ovat yrittäneet sitä Yhdysvalloissa, käyttävät nyt miljoonia Euroopassa saavuttaakseen saman täällä”, sanoo puolestaan Neil Datta eurooppalaisten parlamentaarikoiden järjestöstä EPF:stä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia