Syntyvyys laskee Keniassa – Alle puolet naisista haluaa lisää lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syntyvyys laskee Keniassa – Alle puolet naisista haluaa lisää lapsia

Ehkäisyä käyttävien naisten ja tyttöjen määrä on noussut Afrikassa 26 miljoonalla kymmenessä vuodessa. Keniassa väestönkasvu on hidastunut perhesuunnittelun yleistymisen myötä. Etenkään teini-ikäisillä tytöillä ei kuitenkaan ole usein varaa ehkäisyyn.

Nainen valkoisessa takissa lääkehyllyn edessä.

Christine Atienon kaltaiset farmaseutit ja lääkärit kertovat, että Kenian naiset ja miehet ovat muuttuneet aiempaa suopeammiksi ehkäisykeinojen käytölle. Kuva: Wilson Odhiambo / IPS.

(IPS) -- Yli 370 miljoonaa naista eli joka kolmas nainen keski- ja pienituloisissa maissa hyödyntää nykyaikaisia ehkäisykeinoja vähentääkseen ei-toivottuja raskauksia.

Vuonna 2012 Afrikassa oli vähiten perhesuunnittelua harjoittavia, mutta vuoteen 2022 mennessä raskaudenehkäisyä käyttävien naisten ja tyttöjen määrä mantereella nousi 40 miljoonasta 66 miljoonaan. Eniten nousua oli itäisessä ja eteläisessä Afrikassa, joissa ehkäisyyn turvautuvien määrä kasvoi 70 prosenttia.

Kenia lukeutuu niihin Saharan eteläpuoleisen Afrikan valtioihin, jotka ovat onnistuneet taltuttamaan väestönkasvun kouluttamalla ja voimaannuttamalla naisia ja tyttöjä perhesuunnitteluhankkeiden kautta.

Kenian terveysministeriön mukaan viime vuoden syyskuussa yli puolet maan naisista pääsi käsiksi ehkäisyvälineisiin. Nykyaikaisia perhesuunnittelukeinoja käytti 57 prosenttia.

Kenian viime vuonna julkaistussa demografisessa ja kansanterveydellisessa katsauksessa (pdf) raportoidaan, että hedelmällisyysaste oli 3,4 lasta naista kohden. Vuodesta 2014 laskua oli puoli prosenttiyksikköä, mikä puolestaan merkitsi väestönkasvun vähenemistä 3,4 prosentista vuonna 2014 vuoden 2022 2,2 prosenttiin.

Raportin mukaan avioparien joukosta 47 prosenttia naisista halusi saada enemmän lapsia, miehistä lisää lapsia halusi 57 prosenttia. Naisista 30 prosenttia halusi lykätä lasten hankkimista, miehistä 37 prosenttia. Myös maaseudulla entistä useampi nainen halusi rajoittaa lastensa lukumäärää.

Koulutustasolla on suuri merkitys ehkäisyvälineiden käytössä. Toisen asteen koulutuksen saaneista, naimisissa olevista naisista 94 prosenttia ei halunnut lisää lapsia,  peruskoulun käyneistä 84 prosenttia oli tyytyväinen jälkeläistensä määrään.

Koulutustaso selittää osin kaupunkien ja maaseudun syrjäseutujen välistä suurta eroa lasten määrässä. Nairobissa naiset synnyttävät keskimäärin 2,6 lasta, kun taas myös koulutuksellisesti syrjäytyneessä Manderan maakunnassa ollaan toisessa ääripäässä, ja keskimääräinen lapsiluku on 7,7.

Naimisissa olevat enemmistönä

Paikallisklinikalla työskentelevä farmaseutti Christine Atieno kertoo, että vuosien mittaan naimisissa olevien ehkäisyn käyttäjien määrä on kasvanut. Klinikka tarjoaa kaikkia muita perhesuunnittelupalveluita paitsi sterilisaatioita.

”Naimisissa olevat, enimmäkseen yli 25-vuotiaat naiset muodostavat potilaidemme enemmistön. Päivittäin meille tulee vähintään viisi naista, jotka pyytävät ammattiapua ehkäisykeinojen valintaan. Monet valitsevat pillerit, joita meidän täytyykin hankkia lisää pari kertaa viikossa”, Atieno sanoo.

”Teinitytöt asioivat meillä enimmäkseen viikonloppuisin ja he yleensä hakevat jälkiehkäisypillereitä, toisin kuin vanhemmat avioituneet naiset. Minä ja kollegani olemme myös päteviä ehkäisyneuvojia ja me aina tarjoamme teineille neuvoja ennen kuin annamme heidän tehdä suuria päätöksiä omin päin”, Atieno kertoo.

Tyttöjä nolottaa vanhempien edessä

Yhdysvaltalaisen National Library of Medicinen julkaisemassa tutkimuksessa Kenian terveydenhoidosta todetaan, että yhteisöapteekit ja yksityiset terveysasemat ovat tärkeitä perhesuunnittelupalvelujen toimittajia niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

”Kenia on kehittyvä maa, eikä sillä vielä ole riittävän hyvin toimivaa julkisen terveydenhoidon järjestelmää. Siksi apteekit ja klinikoista erittäin tärkeitä lääketieteellisen avun tarjoajia, varsinkin 10–24-vuotiaille nuorille”, julkisen terveydenhoidon asiantuntija Wilson Opudo selittää.

”Vaikka naisten ehkäisyvälineiden käyttö on yleisesti lisääntynyt, ongelmana ovat teini-ikäiset tytöt. He alkavat yhä enemmän olla seksuaalisesti aktiivisia, mutta heillä ei ole varaa ehkäisyvälineisiin eikä myöskään halua vierailla julkisen terveydenhoidon laitoksissa”, Opudo huomauttaa.

Asiantuntijan mukaan teinitytöt välttelevät julkista terveydenhoitoa, sillä useimmiten siellä vaaditaan tyttöjen vanhempien läsnäoloa. Tytöt menevät mieluummin apteekkeihin ja yksityisille terveysasemille, joissa he saavat asioida yksin.

”Koska tytöt ovat nuoria, heitä yleensä nolottaa paljastaa vanhemmilleen, että he ovat seksuaalisesti aktiivisia. Siksi olisi tärkeää, että yhteisöapteekeissa ja klinikoilla olisi ammattitaitoisia ehkäisyneuvojia”, Opudo sanoo.

Aiemmin perhesuunnittelu oli enimmäkseen naisten vastuulla. Silloin useimmat salasivat sen puolisoltaan välttääkseen ristiriitoja tai yhteisön paheksuntaa, sillä Afrikassa on yleisesti pidetty suurta lasten määrää siunauksena. Nykyään monet miehet sen sijaan ymmärtävät perhesuunnittelun tärkeyden ja jopa tulevat puolisonsa kanssa keskustelemaan sopivista ehkäisymenetelmistä.

Suosituin ehkäisymenetelmä Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa on naiselle annettava pistos.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia