Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.
Kriisien aikoina naisten ja tyttöjen asema usein heikkenee, koska syvään juurtuneita sosiaalisia normeja on vaikeampi vastustaa. Keniassa korona-aika on johtanut muun muassa siihen, että tytöt suostuvat seurustelusuhteisiin vanhempien miesten kanssa saadakseen rahaa edes terveyssiteisiin, kertoo Solidaarisuuden asiantuntija Mary Momanyi.
OpenDemocracyn selvityksen mukaan osa järjestöistä on yhteyksissä Trumpin hallintoon, ja ne ovat pyrkineet vaikuttamaan esimerkiksi Puolan aborttioikeuden rajoittamiseen.
Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Koteihin eristäytyminen ja terveyspalveluiden rajoitukset vaikuttavat etenkin naisten ja tyttöjen terveyteen. Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapaukset voivat lisääntyä 31 miljoonalla, varoittaa YK:n väestörahasto.
Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.
Yllätysraskaus ei välttämättä ole ei-toivottu, mutta se johtaa vuosittain jopa 47 000 äitiyskuolemaan, muistuttaa Maailman terveysjärjestön tuore tutkimus.
Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.
Yhä useampi nainen käyttää ehkäisyä, mutta läheskään kaikki naiset eivät saa päättää siitä yksin. YK:n väestörahaston keräämien tietojen mukaan joissakin maissa alle joka kymmenes nainen voi päättää itse omaan seksuaaliterveyteensä liittyvistä asioista.
Maailma sopi vuonna 2012, että ehkäisyä käyttävien naisten määrää pyritään lisäämään 120 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä. Tähän mennessä kasvua on ollut vasta 46 miljoonaa.
Sekä Väestöliiton että Euroopan parlamentin väestö- ja kehitysfoorumin asiantuntijat paheksuvat Suomen ulkoministerin Timo Soinin (sin) abortinvastaisia kommentteja. Vaikka ne Suomessa voivat olla yksittäistapaus, he ovat huolissaan uudesta liikkeestä, joka pyrkii palauttamaan ”luonnollisen järjestyksen”.
Somaliassa kuolee 732 äitiä 100 000 synnytystä kohti. Näin se on yksi vaarallisimmista maista äideille. Suomi tukee äitien terveyspalveluja ja kätilöiden koulutusta.
Vain neljännes aborteista tehdään turvallisesti sellaisissa maissa, joissa abortti on kielletty tai joissa sen saa vain hengenvaarallisissa tilanteissa.
Panostus tyttöjen koulutukseen ja lisääntymisterveyteen hillitsee väestönkasvua ja vaurastuttaa kehitysmaita. YK-järjestö Unfpa jatkaa työtään näiden parissa USA:n vastahangasta huolimatta.
Kun kondomeita ei kehdata ostaa kaupasta tai ehkäisystä puhuminen on nuorille vaikeaa, apuun tulee älypuhelinsovellus, jolla nuoret saavat tietoa seksistä.