Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmasta puuttuu lähes miljoona kätilöä. Kuvassa kätilö Aminata Camara Sierra Leonessa vuonna 2015. Kuva: Dominic Chavez / CC BY-NC-ND 2.0.

Maailmassa on yhteensä noin 1,9 miljoonaa kätilöä, vain kaksi kolmasosaa siitä, mitä tarvittaisiin, lasketaan tuoreessa raportissa.

YK:n väestörahaston Unfpan ja sen kumppanien viime viikolla julkaiseman raportin mukaan maailmassa tarvittaisiin yhteensä noin 1,1 miljoonaa lisääntymisterveyden, äitiys-, lapsi- ja nuorisoterveyden ammattilaista lisää, heistä noin 900 000 kätilöitä. Suurin pula on Afrikan maissa.

Mikäli vaje saataisiin täytettyä, pystyttäisiin torjumaan noin kaksi kolmasosaa äitiyskuolemista, vastasyntyneiden kuolemista ja kuolleen lapsen synnytyksistä. Näin pelastettaisiin yhteensä noin 4,3 miljoonaa ihmishenkeä vuosittain.

”Kätilöt jätetään usein huomiotta itsenäisinä perusterveydenhuollon tuottajina. Hallitusten on aika huomata todisteet kätilöjohtoisen hoidon ihmishenkiä pelastavista vaikutuksista ja toimittava raportin suositusten pohjalta”, vaatii maailman kätilöjärjestön ICM:n johtaja Franka Cadée tiedotteessa.

Raportti vaatii investoimaan lisää kätilöiden koulutukseen, parantamaan heidän työympäristöään sekä ottamaan heidät mukaan päätöksentekoon.

Edellinen raportti maailman kätilöistä ilmestyi vuonna 2014, ja edistys sen jälkeen on raportin mukaan ollut hyvin hidasta. Yksi syy on sukupuolten epätasa-arvo. Kätilöihin ei investoida, koska naisten tarpeet ja pääosin naispuolisen työvoiman ammattitaito jää päättäjiltä huomaamatta. Kätilöistä 93 prosenttia on naisia.

Korona-aikana tilanne on vaikeutunut, sillä kriisin takia naisten ja vastasyntyneiden tarpeet ovat jääneet sivuun ja kätilöt ovat joutuneet muihin työtehtäviin, raportissa kerrotaan.

Maailmassa tapahtuu päivittäin 810 äitiyskuolemaa ja vuosittain 2,4 miljoonaa vastasyntyneiden kuolemaa. Lapsi syntyy kuolleena 16 sekunnin välein. Lähes viidennes naisista synnyttää ilman ammattilaisen apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia