Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.

Vaatteita henkareilla

Monet valmistajat eivät kerro vaatteiden alkuperää. Kuva: Erin Wilson / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Monet suomalaiset vaateyritykset panttaavat tietoja siitä, miten ne pyrkivät varmistamaan tuotantonsa eettisyyden. Runsas puolet kansalaisjärjestö Eettisen kaupan puolesta (Eetti) ry:n tänään julkaisemassa selvityksessä käsitellyistä yrityksistä sijoittui viisiportaisen asteikon huonoimpaan kategoriaan.

Selvityksessä oli mukana 23 brändiä, joista yksikään ei päässyt parhaaseen kategoriaan eli A-kategoriaan. B-kategoriaankin pääsi vain yksi, Papu Design Oy, jonka tuotanto sijoittuu Suomeen sekä muihin matalan riskin maihin.

Suurin osa brändeistä luokiteltiin selvityksen perusteella huonoimpaan, ”Pidä lompakko vielä taskussa” -kategoriaan. Joukossa on paljon tunnettuja brändejä, kuten Halti, Reima, Nanso, Peak Performance, Luhta, Rukka ja Torstai. Luhta Group oli myös ainoa yrityksistä, joka ei vastannut lainkaan yhteydenottoihin, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Toiseksi huonoimmassa, D-kategoriassa, ovat puolestaan muun muassa Marimekko, Lindex ja House. Se tarkoittaa, että yritykset ovat ottaneet avoimessa ensi askeleita, mutta enemmän on tehtävä.

Yritykset saavat pisteitä esimerkiksi sen mukaan, kuinka paljon ne kertovat energiankäytöstään sekä raaka-aineiden ympäristöystävällisyydestä, julkaisevatko ne tehdaslistojaan ja miten ne varmistavat elämiseen riittävän palkan maksamisen työntekijöilleen. Esimerkiksi kattavia tehdas- ja tavarantoimittajalistoja julkaisee selvityksessä mukana olleista suomalaisyrityksistä kahdeksan.

Pistemäärät eivät kerro siitä, kuinka vastuullisesti yritykset todellisuudessa toimivat vaan siitä, kuinka paljon ne kertovat julkisuuteen omista toimistaan vastuullisuuden parantamiseksi.

”Kuluttajan on käytännössä mahdoton arvioida yritysten ympäripyöreitä vastuullisuuslupauksia. Vastuullisen yrityksen on kerrottava täsmällistä tietoa siitä, mitä se tekee vastuullisen tuotannon varmistamiseksi”, sanoo selvityksen tehnyt Maija Lumme tiedotteessa.

Selvityksessä tarkasteltiin vaatebrändejä hollantilaisjärjestön kehittämän Rank a Brand -kriteeristön mukaan. Se tarkastelee yritysten vastuullisuutta ympäristön, ilmaston sekä työ- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Kriteeristön sivustolla on yli 1 500 kansainvälisen brändin tiedot. Suurin osa niistä on jossakin kolmesta huonoimmasta kategoriasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia