Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Pelastakaa Lasten mukaan maassa on tehty sinä aikana yli 19 000 ilmahyökkäystä.

Puutarha ja rakennuksia Sanaassa Jemenissä

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee kuluneeksi neljä vuotta. Kuvassa Jemenin pääkaupunki Sanaa vuonna 2017. Kuva: Rod Waddington / CC BY-SA 2.0.

Ainakin 226 lasta on kuollut ja 217 loukkaantunut Jemenissä Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuissa viimeisten 12 kuukauden aikana, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön tekemästä analyysistä.

Käytännössä joka kuukausi 37 lasta kuolee tai loukkaantuu ulkomaisten joukkojen tekemissä iskuissa.

Arvio perustuu konfliktin siviiliväestöön kohdistuvien vaikutusten seurantajärjestelmän, Civilian Impact Monitoring Projectin (CIMP), tietoihin. Todellinen määrä voi olla suurempikin, järjestö kertoo.

Tänään tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Jemenin konflikti kärjistyi Saudi-Arabian johtaman liittouman alettua pommittaa maata. Se taistelee hallitusta vastustavia huthikapinallisia vastaan.

Liittoumaa on kritisoitu siviileihin kohdistuvista iskuista, ja kritiikkiä ovat saaneet myös liittouman jäsenille aseita myyvät länsimaat.

Humanitaarista apua Jemeniin toimittavan Pelastakaa Lasten mukaan konfliktin kärjistymisen jälkeen Jemenissä on tehty yli 19 000 ilmahyökkäystä, ja ne ovat aiheuttaneet eniten konfliktiin liittyviä lasten kuolemia ja haavoittumisia.

Ilmaiskut tappavat tai haavoittavat säännöllisesti useita lapsia kerralla, kun ne osuvat asutusalueille, joissa siviiliuhrit ovat todennäköisempiä.  Esimerkiksi muutama viikko sitten yli kymmenen lapsen raportoitiin kuolleen, kun ilmahyökkäys kohdistui viiteen taloon.

”Jemenin lapset ovat kantaneet tämän neljä vuotta kestäneen julman sodan pahimmat seuraukset.  Heitä on pommitettu kouluissa ja sairaaloissa ja heiltä on evätty elintärkeä apu. Heidän kärsimyksensä on loputtava”, toteaa Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset on vedonnut aseiden myynnin lopettamiseksi Jemenin sodan osapuolille. Suomi ilmoitti marraskuussa, ettei se myönnä enää vientilupia Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan.

Konfliktilla on ollut tuhoisat vaikutukset Jemeniin. Arviolta 24 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ja väkivalta on ajanut kolme miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia