Uutiset Jemenin konflikti

Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Pelastakaa Lasten mukaan maassa on tehty sinä aikana yli 19 000 ilmahyökkäystä.
Puutarha ja rakennuksia Sanaassa Jemenissä
Jemenin sodan kärjistymisestä tulee kuluneeksi neljä vuotta. Kuvassa Jemenin pääkaupunki Sanaa vuonna 2017. (Kuva: Rod Waddington / CC BY-SA 2.0)

Ainakin 226 lasta on kuollut ja 217 loukkaantunut Jemenissä Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuissa viimeisten 12 kuukauden aikana, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön tekemästä analyysistä.

Käytännössä joka kuukausi 37 lasta kuolee tai loukkaantuu ulkomaisten joukkojen tekemissä iskuissa.

Arvio perustuu konfliktin siviiliväestöön kohdistuvien vaikutusten seurantajärjestelmän, Civilian Impact Monitoring Projectin (CIMP), tietoihin. Todellinen määrä voi olla suurempikin, järjestö kertoo.

Tänään tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Jemenin konflikti kärjistyi Saudi-Arabian johtaman liittouman alettua pommittaa maata. Se taistelee hallitusta vastustavia huthikapinallisia vastaan.

Liittoumaa on kritisoitu siviileihin kohdistuvista iskuista, ja kritiikkiä ovat saaneet myös liittouman jäsenille aseita myyvät länsimaat.

Humanitaarista apua Jemeniin toimittavan Pelastakaa Lasten mukaan konfliktin kärjistymisen jälkeen Jemenissä on tehty yli 19 000 ilmahyökkäystä, ja ne ovat aiheuttaneet eniten konfliktiin liittyviä lasten kuolemia ja haavoittumisia.

Ilmaiskut tappavat tai haavoittavat säännöllisesti useita lapsia kerralla, kun ne osuvat asutusalueille, joissa siviiliuhrit ovat todennäköisempiä.  Esimerkiksi muutama viikko sitten yli kymmenen lapsen raportoitiin kuolleen, kun ilmahyökkäys kohdistui viiteen taloon.

”Jemenin lapset ovat kantaneet tämän neljä vuotta kestäneen julman sodan pahimmat seuraukset.  Heitä on pommitettu kouluissa ja sairaaloissa ja heiltä on evätty elintärkeä apu. Heidän kärsimyksensä on loputtava”, toteaa Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset on vedonnut aseiden myynnin lopettamiseksi Jemenin sodan osapuolille. Suomi ilmoitti marraskuussa, ettei se myönnä enää vientilupia Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan.

Konfliktilla on ollut tuhoisat vaikutukset Jemeniin. Arviolta 24 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ja väkivalta on ajanut kolme miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Jemenin konflikti lapsetaseet & armeijakonflikti JemenSaudi-Arabia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet