Uutiset Jemenin konflikti

Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Pelastakaa Lasten mukaan maassa on tehty sinä aikana yli 19 000 ilmahyökkäystä.
Puutarha ja rakennuksia Sanaassa Jemenissä
Jemenin sodan kärjistymisestä tulee kuluneeksi neljä vuotta. Kuvassa Jemenin pääkaupunki Sanaa vuonna 2017. (Kuva: Rod Waddington / CC BY-SA 2.0)

Ainakin 226 lasta on kuollut ja 217 loukkaantunut Jemenissä Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuissa viimeisten 12 kuukauden aikana, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön tekemästä analyysistä.

Käytännössä joka kuukausi 37 lasta kuolee tai loukkaantuu ulkomaisten joukkojen tekemissä iskuissa.

Arvio perustuu konfliktin siviiliväestöön kohdistuvien vaikutusten seurantajärjestelmän, Civilian Impact Monitoring Projectin (CIMP), tietoihin. Todellinen määrä voi olla suurempikin, järjestö kertoo.

Tänään tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Jemenin konflikti kärjistyi Saudi-Arabian johtaman liittouman alettua pommittaa maata. Se taistelee hallitusta vastustavia huthikapinallisia vastaan.

Liittoumaa on kritisoitu siviileihin kohdistuvista iskuista, ja kritiikkiä ovat saaneet myös liittouman jäsenille aseita myyvät länsimaat.

Humanitaarista apua Jemeniin toimittavan Pelastakaa Lasten mukaan konfliktin kärjistymisen jälkeen Jemenissä on tehty yli 19 000 ilmahyökkäystä, ja ne ovat aiheuttaneet eniten konfliktiin liittyviä lasten kuolemia ja haavoittumisia.

Ilmaiskut tappavat tai haavoittavat säännöllisesti useita lapsia kerralla, kun ne osuvat asutusalueille, joissa siviiliuhrit ovat todennäköisempiä.  Esimerkiksi muutama viikko sitten yli kymmenen lapsen raportoitiin kuolleen, kun ilmahyökkäys kohdistui viiteen taloon.

”Jemenin lapset ovat kantaneet tämän neljä vuotta kestäneen julman sodan pahimmat seuraukset.  Heitä on pommitettu kouluissa ja sairaaloissa ja heiltä on evätty elintärkeä apu. Heidän kärsimyksensä on loputtava”, toteaa Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset on vedonnut aseiden myynnin lopettamiseksi Jemenin sodan osapuolille. Suomi ilmoitti marraskuussa, ettei se myönnä enää vientilupia Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan.

Konfliktilla on ollut tuhoisat vaikutukset Jemeniin. Arviolta 24 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ja väkivalta on ajanut kolme miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Jemenin konflikti lapsetaseet & armeijakonflikti JemenSaudi-Arabia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
YK:n pääsihteeri puhujanpöntössä sekä kolme muuta ihmistä

Jemenille luvattiin apua 2,6 miljardia dollaria – Suurimmat avustuspotit tulevat mailta, jotka sotivat maassa itse

Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat eilen Jemenille suuren avustuspotin. Eilen järjestetty avustuskonferenssi on herättänyt myös kritiikkiä, sillä apua antavat samat maat, jotka sotivat Jemenissä tai myyvät aseita sodan osapuolille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.