Saudi-Arabia ruoskitutti nettiaktivistin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia ruoskitutti nettiaktivistin

Kriittisen nettisivun perustaneella Raif Badawilla on edessään vielä 950 kepiniskua, 10 vuoden vankeusrangaistus ja jättikorvaukset.

Saudi-Arabian viranomaiset ruoskivat viime perjantaina tunnetun aktivistin Raif Badawin. Kyseessä oli ensimmäinen osa rangaistuksesta, joka käsittää 1 000 ruoskaniskua, kymmenen vuoden vankeustuomion ja noin 226 000 euron korvaukset.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalille tietoja antaneen todistajan mukaan Badawi sai ensimmäiset 50 iskua Jeddah'n kaupungissa sijaitsevan al-Jafalin moskeijan edustalla, jossa myös yleisö seurasi rangaistusta. Seuraavat iskut on määrä antaa viikon välein. Iskut annettiin kepillä selkään ja jalkoihin, todistaja kertoi.

Badawi pidätettiin kesällä 2012, koska tämä oli perustanut poliittiseen ja uskonnolliseen keskusteluun kannustavan liberaalin nettifoorumin. Häntä syytettiin alun perin uskosta luopumisesta, josta voi saada kuolemanrangaistuksen. Tuomio kuitenkin keveni myöhemmin ja se annettiin islamin ja uskonnollisten viranomaisten loukkaamisesta. Sen suorittamisen jälkeen Badawi ei myöskään saa tehdä mediatyötä eikä matkustaa ulkomaille kymmeneen vuoteen.

"Badawin ruoskinta on julma teko, joka on kielletty kansainvälisen lain nojalla. Jättämällä huomiotta kansainväliset vaatimukset perua ruoskinta Saudi-Arabian viranomaiset ovat osoittaneet vastenmielistä piittaamattomuutta perustavanlaatuisista ihmisoikeusperiaatteista", sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Said Boumedouha.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vaatinut Saudi-Arabian kuningas Abdullahia perumaan tuomion. Myös YK on ilmaissut huolensa tuomiosta.

Aktivistit ja toisinajattelijat ovat saaneet viime aikoina kovia tuomioita Saudi-Arabiassa. Muun muassa Badawin asianajaja Waleed Abu al-Khair sai heinäkuussa 15 vuotta vankeutta kritisoituaan julkisesti ihmisoikeusloukkauksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia