Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Saudi-Arabia polkee ihmisoikeuksia kotimaassa ja ulkomailla – Länsimailla olisi valtaa vaikuttaa, uskoo asiantuntija

Saudi-Arabia on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä muun muassa Jemenin siviilien pommittamisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Asekauppa kuitenkin nostaa länsimaiden kynnystä puuttua maan toimiin.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa
Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset herättävät huolta, mutta niihin on vaikea puuttua. (Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Saudi-Arabia pommittaa siviilikohteita Jemenissä ja jakaa kuolemantuomioita omille kansalaisilleen kansainvälisestä paheksunnasta huolimatta. Asekauppa länsimaiden kanssa takaa YK:n hampaattomuuden.

YK:n pääsihteeri António Guterres on tuominnut saudien iskut siviilejä vastaan Jemenissä ja vaatinut puolueetonta tukimusta pommituksista. Kanteen nostaminen sotarikoksista kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on myös ollut esillä.

Guterres pitää Jemenin tilannetta maailman pahimpana humanitaarisena kriisinä, sillä kolme neljästä jemeniläisestä on avun tarpeessa. Jemenissä on 29 miljoonaa asukasta, joista yli 8 miljoonaa saa kansainvälistä apua.

Jemenin sisällissota alkoi vuonna 2014, kun Iranin tukemat huthikapinalliset hyökkäsivät pääkaupunkiin ja hallitus pakeni Saudi-Arabiaan. Saudien johtama liittouma koettaa kukistaa kapinan, ja kuolonuhrien määrä on ylittänyt 10 000, joista valtaosa on siviilejä.

YK:n toimet väkivallan lopettamiseksi tai edes tutkimiseksi eivät ole todennäköisiä, koska Saudi-Arabia ostaa miljardien arvosta aseita länsimaista ja Yhdysvallat, Britannia sekä Ranska voivat käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

Naista uhkaa teloitus

Saudi-Arabia vaatii kuolemantuomiota viidelle kansalaiselleen, joita se syyttää terrorismista. Joukossa on yksi nainen, Israa al-Ghomgham, joka on Amnesty Internationalin mukaan saamassa historiallisen kuolemantuomion pelkästään osallistumisesta mielenosoitukseen.

”Tiedossamme ei ole, että naisaktivistia olisi aiemmin uhattu kuolemalla ihmisoikeuksiin liittyvän toiminnan vuoksi, joten tämä voi olla vaarallinen ennakkotapaus”, Hiba Zayadin Human Rights Watchista sanoo.

Vaikka saudihallitus väittää nykyaikaistavansa maata, kaikki toisinajattelu murskataan edelleen, hän jatkaa.

Zayadin uskoo, että Saudi-Arabia voisi kuunnella länsiliittolaisiaan ja ulkomaisia sijoittajia, jos nämä vetoaisivat väärin perustein vangittujen vapauttamisen puolesta. ”Ja jos vetoomukset eivät tepsi, länsimaiden velvollisuus on vetää Saudi-Arabia vastuuseen teoistaan.”

Kukaan ei ole turvassa

Amnestyn vaikuttamistyön johtaja Daniel Balson muistuttaa, että Saudi-Arabiassa edes lapset tai mieleltään järkkyneet eivät ole turvassa kuolemantuomiolta.

Teloitus uhkaa nyt myös neljää miestä, jotka olivat 16- ja 17-vuotiaita osallistuessaan mielenosoitukseen vuonna 2012. Balsonin mukaan kaikki neljä kuuluvat saudeissa vähemmistönä oleviin šiamuslimeihin ja jokaiselta nyhdettiin tunnustus kiduttamalla.

Vuonna 2016 Saudi-Arabia teloitti 47 henkeä yhtenä päivänä laajasta kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Naisten teloittaminenkaan ei ole uutta: viime vuonna surmattiin kaksi.

Balson kehottaa länsimaita kieltämään aseviennin Saudi-Arabiaan vastalauseena teloituksille ja siviilien tappamiselle Jemenissä.

Auttajat vaarassa Jemenissä

YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Mark Lowcock kertoo, että saudien liittouma teki elokuun loppupuolella ainakin kaksi iskua, joissa kuoli kymmeniä siviilejä, joukossa naisia ja lapsia. Kohteet olivat lähellä terveyspalveluja ja vesihuollon rakennuksia.

Tilanne on erityisen huolestuttava, koska YK ja muut avustusjärjestöt tekevät kaiken voitavansa tavoittaakseen avuntarvitsijat Jemenissä, hän sanoo.

”Konfliktin osapuolten on kunnioitettava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden velvoitteita, ja niitä on painostettava suojelemaan siviilejä kaikin keinoin”, Lowcock vetoaa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaseet & armeijakonfliktiYK Saudi-Arabia Suomen IPS

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla