Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Saudi-Arabia polkee ihmisoikeuksia kotimaassa ja ulkomailla – Länsimailla olisi valtaa vaikuttaa, uskoo asiantuntija

Saudi-Arabia on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä muun muassa Jemenin siviilien pommittamisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Asekauppa kuitenkin nostaa länsimaiden kynnystä puuttua maan toimiin.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa
Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomukset herättävät huolta, mutta niihin on vaikea puuttua. (Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Saudi-Arabia pommittaa siviilikohteita Jemenissä ja jakaa kuolemantuomioita omille kansalaisilleen kansainvälisestä paheksunnasta huolimatta. Asekauppa länsimaiden kanssa takaa YK:n hampaattomuuden.

YK:n pääsihteeri António Guterres on tuominnut saudien iskut siviilejä vastaan Jemenissä ja vaatinut puolueetonta tukimusta pommituksista. Kanteen nostaminen sotarikoksista kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on myös ollut esillä.

Guterres pitää Jemenin tilannetta maailman pahimpana humanitaarisena kriisinä, sillä kolme neljästä jemeniläisestä on avun tarpeessa. Jemenissä on 29 miljoonaa asukasta, joista yli 8 miljoonaa saa kansainvälistä apua.

Jemenin sisällissota alkoi vuonna 2014, kun Iranin tukemat huthikapinalliset hyökkäsivät pääkaupunkiin ja hallitus pakeni Saudi-Arabiaan. Saudien johtama liittouma koettaa kukistaa kapinan, ja kuolonuhrien määrä on ylittänyt 10 000, joista valtaosa on siviilejä.

YK:n toimet väkivallan lopettamiseksi tai edes tutkimiseksi eivät ole todennäköisiä, koska Saudi-Arabia ostaa miljardien arvosta aseita länsimaista ja Yhdysvallat, Britannia sekä Ranska voivat käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

Naista uhkaa teloitus

Saudi-Arabia vaatii kuolemantuomiota viidelle kansalaiselleen, joita se syyttää terrorismista. Joukossa on yksi nainen, Israa al-Ghomgham, joka on Amnesty Internationalin mukaan saamassa historiallisen kuolemantuomion pelkästään osallistumisesta mielenosoitukseen.

”Tiedossamme ei ole, että naisaktivistia olisi aiemmin uhattu kuolemalla ihmisoikeuksiin liittyvän toiminnan vuoksi, joten tämä voi olla vaarallinen ennakkotapaus”, Hiba Zayadin Human Rights Watchista sanoo.

Vaikka saudihallitus väittää nykyaikaistavansa maata, kaikki toisinajattelu murskataan edelleen, hän jatkaa.

Zayadin uskoo, että Saudi-Arabia voisi kuunnella länsiliittolaisiaan ja ulkomaisia sijoittajia, jos nämä vetoaisivat väärin perustein vangittujen vapauttamisen puolesta. ”Ja jos vetoomukset eivät tepsi, länsimaiden velvollisuus on vetää Saudi-Arabia vastuuseen teoistaan.”

Kukaan ei ole turvassa

Amnestyn vaikuttamistyön johtaja Daniel Balson muistuttaa, että Saudi-Arabiassa edes lapset tai mieleltään järkkyneet eivät ole turvassa kuolemantuomiolta.

Teloitus uhkaa nyt myös neljää miestä, jotka olivat 16- ja 17-vuotiaita osallistuessaan mielenosoitukseen vuonna 2012. Balsonin mukaan kaikki neljä kuuluvat saudeissa vähemmistönä oleviin šiamuslimeihin ja jokaiselta nyhdettiin tunnustus kiduttamalla.

Vuonna 2016 Saudi-Arabia teloitti 47 henkeä yhtenä päivänä laajasta kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Naisten teloittaminenkaan ei ole uutta: viime vuonna surmattiin kaksi.

Balson kehottaa länsimaita kieltämään aseviennin Saudi-Arabiaan vastalauseena teloituksille ja siviilien tappamiselle Jemenissä.

Auttajat vaarassa Jemenissä

YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Mark Lowcock kertoo, että saudien liittouma teki elokuun loppupuolella ainakin kaksi iskua, joissa kuoli kymmeniä siviilejä, joukossa naisia ja lapsia. Kohteet olivat lähellä terveyspalveluja ja vesihuollon rakennuksia.

Tilanne on erityisen huolestuttava, koska YK ja muut avustusjärjestöt tekevät kaiken voitavansa tavoittaakseen avuntarvitsijat Jemenissä, hän sanoo.

”Konfliktin osapuolten on kunnioitettava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden velvoitteita, ja niitä on painostettava suojelemaan siviilejä kaikin keinoin”, Lowcock vetoaa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaseet & armeijakonfliktiYK Saudi-Arabia Suomen IPS

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.
Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabia kiduttanut naisaktivisteja

Saudi-Arabia pidätti viime keväänä muun muassa naisten ajokiellon kumoamisen puolesta kampanjoineita aktivisteja. Todistajanlausuntojen mukaan osaa aktivisteista on kidutettu ja he ovat kohdanneet seksuaalista häirintää.
Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian naisaktivistit edelleen telkien takana – HRW vetoaa autoteollisuuteen naisten vapauttamiseksi

Autoteollisuus hyötyy siitä, että Saudi-Arabian naiset saavat nyt ajaa. Siksi sen pitäisi toimia myös vankilassa olevien naisaktivistien puolesta, vaatii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista