Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja

Etiopia, Kenia ja Somalia kärsivät vakavimmasta kulkusirkkavitsauksesta vuosikymmeniin. Jopa 150 kilometriä päivässä liikkuvat sirkkaparvet voivat suistaa Afrikan sarven yhä pahempaan ruokakriisiin.

Aavikkokuluksirkka lähikuvassa.

Kulkusirkat voivat matkata jopa 150 kilometriä päivässä. Kuva: Joe / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Ennennäkemättömän suuret aavikkokulkusirkkaparvet tuhoavat satoa Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

FAO:n mukaan Keniassa on meneillään nyt pahin sirkkavitsaus 70 vuoteen. Koillis-Keniassa on nähty jopa 2 400 neliökilometrin, eli kolme kertaa New Yorkin kaupungin, kokoinen parvi. Sirkat ovat saastuttaneet Keniassa 70 000 hehtaaria maata.

Somalian ja Etiopian tilanne on pahin 25 vuoteen, ja myös Etelä-Sudan ja Uganda ovat vaarassa.

”Viranomaiset ovat aloitta aloittaneet kontrollitoimet, mutta tilanteen kiireellisyys ja laajuus huomioiden kansainväliseltä yhteisöltä tarvitaan lisärahoitusta”, FAO:n pääjohtaja Qu Donguy sanoi tiedotteessa tällä viikolla.

FAO tukee alueen viranomaisia ennuste- ja varoitusjärjestelmissä. Sen mukaan tarvitaan kuitenkin ainakin 70 miljoonaa dollaria (63 miljoonaa euroa) vitsauksen taltuttamiseksi ja ihmisten elinkeinojen suojelemiseksi.

Kulkusirkat ovat tuhoeläimiä, jotka pystyvät muuntautumaan parviksi ja liikkumaan pitkiä matkoja. Aavikkokulkusirkka on kaikkein vaarallisin laji, joka voisi vaikuttaa viidennekseen maapallon pinta-alasta. Yhdessä parvessa voi olla satoja miljoonia sirkkoja, ja ne voivat liikkua jopa 150 kilometriä päivässä. Tärkein tapa tuhota ne on myrkyttää niitä ilmasta.

”Kuulemme järkyttäviä tarinoita kulkusirkkavitsauksen tekemistä tuhoista Afrikan sarvessa. --- Työntekijämme Keniassa taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo alueella työskentelevän Pelastakaa Lasten järjestön aluejohtaja Ian Vale tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa, että esimerkiksi Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa elää jo nyt 3,7 miljoonaa nälästä kärsivää lasta.

Sirkkavitsauksen taustalla ovat pitkittyneen sadekauden aiheuttamat tulvat. Afrikan sarvessa kärsittiin viime vuonna kuivuudesta, mutta sen jälkeen saatiin rankkasateita, mikä loi edulliset olosuhteet kulkusirkoille, sillä ne tarvitsevat kosteaa hiekkamaata laskeakseen munia.

FAO ennustaa, että suotuisten sääolosuhteiden takia sirkkojen määrä voi 500-kertaistua kesäkuuhun mennessä, ja ne voivat levitä myös naapurimaihin.

Sirkkoja on viime kesästä alkaen nähty myös Intiassa, Iranissa ja Pakistanissa. Ne ovat lisääntyneet myös Egyptissä, Eritreassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Jemenissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia