Uutiset

Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP

Avunantajat keräsivät 1,4 miljardin euron avustuspotin Keski-Sahelin maihin. Pakolaisten määrä on yli 20-kertaistunut alueella vain muutamassa vuodessa.
Kokoussali ja mies puhumassa kahdella näytöllä.
Burkina Fason presidentti Roch Marc Christian Kaboré puhui YK:n yleiskokouksessa syyskuussa. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Yli 13 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua Sahelin keskiosissa kolmessa maassa, Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä.

Akuutista nälästä kärsii noin 7,4 miljoonaa ihmistä. Määrä on kolminkertaistunut vain vuoden aikana. Osissa Burkina Faso pohjoisosia yli kymmenentuhatta ihmistä on vain ”yhden askeleen päässä nälänhädästä”, varoitti Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Chris Nikoi tällä viikolla.

”Maailma ei voi ryhtyä toimimaan vasta kun lapsia, naisia ja miehiä on kuollut”, hän sanoi.

YK, EU, Saksa ja Tanska järjestivät eilen virtuaalisen avustuskonferenssin Sahelin tilanteen parantamiseksi. Apulupauksia saatiin yhteensä yli 1,7 miljardin dollarin eli noin 1,4 miljardin euron edestä.

Sahelin tilanteen heikkenemisen taustalla on yleinen köyhyys, vaikeutuvat ilmasto-olosuhteet, väestönkasvun aiheuttamat paineet sekä syvenevä konflikti. Kriisin keskipisteessä on Malin vuonna 2012 alkanut konflikti, joka on levinnyt myös naapurimaihin ja muuttunut ääri-islamilaiseksi väkivallaksi. Lisäksi konflikteja on paikallisten yhteisöjen välillä, ja myös rikollisjengit tuovat oman osansa keitokseen.

Sisäisten pakolaisten määrä on noussut kahdessa vuodessa 70 000:sta lähes 1,6 miljoonaan. Pahin tilanne on Burkina Fasossa, jossa on käynnissä yksi maailman nopeimmin kasvavista pakolaiskriiseistä. Turvattomuus vaikeuttaa avun toimittamista perille, ja aseelliset ryhmät ottavat kohteekseen myös avustustyöntekijöitä.

Siviileihin kohdistuva väkivalta on ollut julmaa. Esimerkiksi lokakuun alussa 25 kotiinsa palaamassa olevaa miestä teloitettiin näiden perheiden silmien edessä, kertoi YK:n pakolaisjärjestön edustaja Boris Cheshirkov viime viikolla. Naiset ja tytöt ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan kohteeksi, ja lapsia on rekrytoitu aseellisten ryhmien riveihin.

Jo ennen koronapandemiaa yli 4 000 koulua jouduttiin sulkemaan, ja koronaviruspandemia on sulkenut loputkin. Koronan takia kuusi miljoonaa ihmistä on myös pudonnut äärimmäiseen köyhyyteen.

”Tähän asti kansainvälinen yhteisö  – kaikki täällä tänään olevat – on keskittynyt eniten lyhytaikaiseen humanitaariseen apuun turvallisuustoimien ohella. Molemmat ovat välttämättömiä, mutta paljon enemmän tarvitaan. -- Kansainvälisen yhteisön ja kansallisten viranomaisten on investoitava paljon enemmän peruspalveluihin, etenkin koulutukseen, terveyteen, puhtaaseen veteen, sanitaatioon ja perhesuunnitteluun”, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock konferenssissa.

Nyt luvatuilla rahoilla on määrä auttaa noin kymmentä miljoonaa ihmistä tämän ja ensi vuoden aikana. Esimerkiksi WFP tavoitti elokuussa noin 3,4 miljoonaa ihmistä.

avustustyökatastrofiapukonfliktiterrorismiturvallisuusYK Burkina FasoMaliNiger

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä