Burkina Faso

Puna-vihreä Burkina Fason lippu lipputangossa.

Burkina Fason konflikti kiihtyy, paenneiden määrä nousi yli miljoonaan – ”Tappavin epidemia on nyt laajalle levinnyt väkivalta siviilejä vastaan”

Burkina Fasossa on meneillään maailman nopeimmin kasvava humanitaarinen kriisi. Aseellisten ryhmien taistelut ovat pakottaneet ihmiset liikkeelle. Pakolaisia vastaanottavat yhteisöt ovat murtumispisteessä, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö.
Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Burkina Fason lippu, taustalla pimenevä taivas

Tuhannet paenneet väkivaltaa Burkina Fasossa – Yli miljoona tarvitsee apua

Burkina Fasossa on kehittymässä mittava humanitaarinen kriisi turvattomuuden, väkivallan ja ruokapulan takia. Ajatushautomo International Crisis Groupin mukaan maan hallinto on ensimmäistä kertaa menettänyt kontrollin osista maata.

Burkinafasolaistyttöjä naitetaan vain 13-vuotiaina

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan jopa lähes 30 prosenttia maaseudun 15–19-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on raskaana tai saanut jo ensimmäisen lapsensa.

Kirkon Ulkomaanavulta 600 000 euroa Sahelin ruokakriisiin

Lähes 20 miljoonaa ihmistä on avun tarpeessa useisiin Länsi-Afrikan maihin ulottuvassa Sahelin alueella.

Kunnon käymälä on kallis mutta ei ylellisyyttä

Kuoppakäymälän huonot puolet kaupunkioloissa paljastuvat viimeistään sadekaudella, kun kuoppa täytyy vedellä. Burkina Fason pääkaupungin toreilla kuopat on nyt korvattu oikeilla vessoilla.

Tyttöjen ympärileikkauksia ei saada kitkettyä Burkina Fasosta

Afrikan maat ovat viime vuosina lisänneet ponnistuksiaan tyttöjen ympärileikkauksen kitkemiseksi. Tuore oikeusjuttu Burkina Fasosta paljastaa, että taistelua ei ole voitettu edes siellä, missä käytäntö on julistettu laittomaksi. Kansalaisjärjestöt arvioivat, että noin kaksi miljoonaa naista ympärileikataan vuosittain pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Arabian niemimaalla.

Burkina Fason norsukanta kasvanut nopeasti

Salametsästys hävitti elefantteja Burkina Fasosta hälyttävää vauhtia 1980-luvulla. Hallitus julisti tuolloin elefantit uhanalaiseksi lajiksi, ja niiden metsästyksestä tuli laitonta. Parissakymmenessä vuodessa norsukanta onkin kasvanut nopeasti. Elefantteja oli 1980-luvulla jäljellä enää 350, mutta nykyään kanta on kasvanut jo noin 5 000 yksilöön.
Tilaa aihepiirin Burkina Faso RSS-syöte