Burkina Fason konflikti kiihtyy, paenneiden määrä nousi yli miljoonaan – ”Tappavin epidemia on nyt laajalle levinnyt väkivalta siviilejä vastaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burkina Fason konflikti kiihtyy, paenneiden määrä nousi yli miljoonaan – ”Tappavin epidemia on nyt laajalle levinnyt väkivalta siviilejä vastaan”

Burkina Fasossa on meneillään maailman nopeimmin kasvava humanitaarinen kriisi. Aseellisten ryhmien taistelut ovat pakottaneet ihmiset liikkeelle. Pakolaisia vastaanottavat yhteisöt ovat murtumispisteessä, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö.

Puna-vihreä Burkina Fason lippu lipputangossa.

Yli miljoona ihmistä on paennut väkivaltaa Burkina Fasossa. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Humanitaarinen kriisi kärjistyy Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa, jossa maan sisäisten pakolaisten määrä on noussut verraten lyhyessä ajassa yli miljoonaan. Pelkästään tänä vuonna yli 450 000 ihmistä on paennut. Tilannetta pahentavat koronaviruspandemia ja huonot sateet.

”Viisi prosenttia maan koko väestöstä on nyt paennut maailman nopeimmin kasvavassa humanitaarisessa -- kriisissä. Aseellisten ryhmien hyökkäykset maan pohjois- ja itäosissa ovat pakottaneet ihmiset muuttamaan useita kertoja, ja ovat yhä nostamassa lukuja”, kertoi YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) edustaja Babar Baloch tällä viikolla Genevessä.

Pakolaiskriisi on kehittynyt nopeasti: vielä tammikuussa 2019 sisäisiä pakolaisia oli alle 90 000.

Humanitaarista apua välittävä avustusjärjestö Norjan pakolaisneuvosto (NRC) on huolissaan etenkin siviileihin kohdistuvista iskuista. Aseelliset ryhmät hyökkäilevät säännöllisesti kouluja ja terveysasemia vastaan. Pelkästään tänä vuonna siviileitä vastaan on tehty 184 hyökkäystä.

”Burkina Faso on tulessa, ja tappavin epidemia on nyt laajalle levinnyt väkivalta siviilejä vastaan. Perheet pakenevat hyökkäyksiä, teloituksia ja kidnappauksia, lapsia kuolee ja haavoittuu tienvarsipommeissa. Nämä järkyttävät luvut osoittavat, miten katastrofaalinen tilanne on, ja sen pitäisi saada kansainvälinen yhteisö tekemään enemmän epätoivoisesti apua tarvitsevien eteen”, sanoo NRC:n maajohtaja Manenji Mangundu tiedotteessa.

Burkina Fason tilanne liittyy koko Keski-Sahelia piinaavaan jihadistiseen väkivaltaan, jonka osapuolina on al-Qaidaan ja Isisiin yhteyksissä olevia ryhmiä. Kriisi alkoi Malista vuonna 2012 ja levisi myös Nigeriin ja Burkina Fasoon. Ryhmät taistelevat osittain myös keskenään.

Siviilien tilannetta vaikeuttavat myös viime aikojen huonot sateet ja koronapandemiaan liittyvät rajoitukset. Pakolaisia majoittavat yhteisöt ovat ”murtumispisteessä”, sillä elannon ansaitseminen on vaikeutunut ja terveyspalvelut ovat kovilla, Baloch sanoi.

Noin 2,1 miljoonaa burkinafasolaista kärsii ruokapulasta. Yhteensä konflikti vaikuttaa noin 5,2 miljoonaan ihmiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia