Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.

Burkina Fason lippu

Puoli miljoonaa ihmistä on paennut tänä vuonna Burkina Fasossa. Kuva: Marwa Awad / WFP.

Lähes päivittäiset ääriliikkeiden hyökkäykset ovat ajaneet pakosalle melkein 900 000 ihmistä ja aiheuttaneet hätätilatason aliravitsemuksen Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Pahimmin on kärsinyt Burkina Faso, josta noin kolmannesta voi pitää nyt konfliktialueena. Lähes puoli miljoonaa ihmistä on paennut alle vuodessa, ja määrän odotetaan nousevan.

Taustalla on al-Qaidaan tai Isisiin sidoksissa olevien ryhmien väkivalta, joka on viime vuosina levinnyt Pohjois-Malista muualle Sahelin alueelle. Ne käyttävät hyväkseen myös paikallisia etnisiä konflikteja.

Sahel on Atlantilta Punaisellemerelle ulottuva puolikuiva alue Saharan autiomaan eteläosissa, joka kärsii jo valmiiksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Viimeisin väkivallanteko tapahtui maanantaina, kun yli 20 malilaista sotilasta kuoli ääriryhmän hyökkäyksessä.

Myös Burkina Fasossa väkivalta on lisääntynyt rajusti – vuoden 2019 ensimmäisen puolen vuoden aikana tapahtuneiden hyökkäysten määrä ylitti koko vuoden 2018 määrän. Siviilien kuolemia on raportoitu tänä vuonna nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Konflikti on aiheuttanut vaikean ruokakriisin Sahelin alueella. WFP sanoi tiistaina, että jos mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa. Se sanoo tarvitsevansa noin 150 miljoonaa dollaria eli 135 miljoonaa euroa avustusohjelmiin Keski-Sahelissa.

Esimerkiksi Burkina Fason pakolaisten joukossa 7,8 prosenttia ihmisistä kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta ja 19,7 prosenttia yleisestä akuutista aliravitsemuksesta. Kumpikin luku ylittää kirkkaasti hätätilakynnyksen.  

”Väestöryhmät, jotka eivät erityisesti huomaa rajaa, näkevät vain turvallisimman reitin pois ja käyttävät sitä. Pakolaiseksi lähteminen tarkoittaa, että he jättävät käytännössä kaiken taakseen. Useimmat ovat viljelijöitä tai karjankasvattajia, joten he ovat todella riippuvaisia muista”, sanoo WFP:n maajohtaja David Bulman YK:n uutiskeskuksen sivuilla.

Yhteensä Keski-Sahelissa on 2,4 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat ruoka-apua. Maan sisäisiä pakolaisia on yhteensä 860 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia