Uutiset

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Burkina Fason lippu
Puoli miljoonaa ihmistä on paennut tänä vuonna Burkina Fasossa. (Kuva: Marwa Awad / WFP)

Lähes päivittäiset ääriliikkeiden hyökkäykset ovat ajaneet pakosalle melkein 900 000 ihmistä ja aiheuttaneet hätätilatason aliravitsemuksen Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Pahimmin on kärsinyt Burkina Faso, josta noin kolmannesta voi pitää nyt konfliktialueena. Lähes puoli miljoonaa ihmistä on paennut alle vuodessa, ja määrän odotetaan nousevan.

Taustalla on al-Qaidaan tai Isisiin sidoksissa olevien ryhmien väkivalta, joka on viime vuosina levinnyt Pohjois-Malista muualle Sahelin alueelle. Ne käyttävät hyväkseen myös paikallisia etnisiä konflikteja.

Sahel on Atlantilta Punaisellemerelle ulottuva puolikuiva alue Saharan autiomaan eteläosissa, joka kärsii jo valmiiksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Viimeisin väkivallanteko tapahtui maanantaina, kun yli 20 malilaista sotilasta kuoli ääriryhmän hyökkäyksessä.

Myös Burkina Fasossa väkivalta on lisääntynyt rajusti – vuoden 2019 ensimmäisen puolen vuoden aikana tapahtuneiden hyökkäysten määrä ylitti koko vuoden 2018 määrän. Siviilikuolemia on raportoitu tänä vuonna nelinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Konflikti on aiheuttanut vaikean ruokakriisin Sahelin alueella. WFP sanoi tiistaina, että jos mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa. Se sanoo tarvitsevansa noin 150 miljoonaa dollaria eli 135 miljoonaa euroa avustusohjelmiin Keski-Sahelissa.

Esimerkiksi Burkina Fason pakolaisten joukossa 7,8 prosenttia ihmisistä kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta ja 19,7 prosenttia yleisestä akuutista aliravitsemuksesta. Kumpikin luku ylittää kirkkaasti hätätilakynnyksen.  

”Väestöryhmät, jotka eivät erityisesti huomaa rajaa, näkevät vain turvallisimman reitin pois ja käyttävät sitä. Pakolaiseksi lähteminen tarkoittaa, että he jättävät käytännössä kaiken taakseen. Useimmat ovat viljelijöitä tai karjankasvattajia, joten he ovat todella riippuvaisia muista”, sanoo WFP:n maajohtaja David Bulman YK:n uutiskeskuksen sivuilla.

Yhteensä Keski-Sahelissa on 2,4 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat ruoka-apua. Maan sisäisiä pakolaisia on yhteensä 860 000.

maatalouspakolaisetruokakonflikti Burkina FasoMaliNiger

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.