Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.

Ihmisiä talon raunioilla

Kymmeniä siviilejä kuoli kesäkuussa Malin keskiosassa sijaitsevassa Sobana Den kylään tehdyssä hyökkäyksessä. Unicefin mukaan tänä vuonna lapsia on kuollut Malin väkivallassa aiempaa enemmän. Kuva: Harandane Dicko / UN Photo.

Lasten tappaminen ja vammauttaminen on lisääntynyt Malissa jatkuvien taisteluiden ja epävakauden takia. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla jo yli 150 lasta on kuollut ja 75 on loukkaantunut väkivaltaisissa hyökkäyksissä, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. 

”Emme saa hyväksyä lasten kärsimystä uutena normaalina. Kaikkien osapuolten pitää lopettaa hyökkäykset lapsia vastaan ja ryhtyä toimiin heidän suojelemisekseen ihmisoikeuksien ja humanitaarisen oikeuden mukaisesti”, sanoi Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore järjestön tiedotteessa eilen. 

Malin epävakaus on pahentunut etenkin vuodesta 2012, jolloin maassa tapahtui sotilasvallankaappaus, hallituksen ja tuaregikapinallisten väliset taistelut kärjistyivät ja ääri-islamilaiset ryhmät ottivat haltuunsa maan pohjoisosat. 

Viime aikoina taisteluita on ollut maan keskiosassakin, jossa maanviljelijä- ja karjankasvattajaheimot ovat taistelleet keskenään. Islamistien on arveltu hyödyntäneen etnisiä jakolinjoja vahvistaakseen valtaansa alueella.

Apua lapsille toimittavan Unicefin mukaan lapsisotilaiden värväys ja käyttö aseellisissa ryhmissä on kaksinkertaistunut vuoteen 2018 verrattuna, ja yli 900 koulua on suljettuna turvattomuuden takia.

Lisääntynyt väkivalta on johtanut myös lasten pakenemiseen, eroon joutumiseen perheistään sekä altistumiseen seksuaaliselle väkivallalle ja traumoille. Yli 377 000 lasta tarvitsee jonkinlaista lastensuojeluun liittyvää tukea, Unicef arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia