Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.

Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Malilaisia pakolaisia Burkina Fasossa Mentaon pakolaisleirillä. Tänä vuonna väkivaltaisuudet ovat levinneet Malista Burkina Fasoon. Kuva: Pablo Tosco / Oxfam International / CC BY-NC-ND 2.0.

Humanitaarinen hätätila pahenee Burkina Fasossa, YK varoittaa. Maan pohjoisosassa jo 220 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan aseellisten hyökkäysten ja väkivallan vuoksi, ja määrän odotetaan kasvavan tulevina kuukausina.

Valtaosa ihmisistä on paennut lähimaakuntiin ja muualle maan sisällä. Köyhässä Burkina Fasossa on jo ennestään kymmeniä tuhansia malilaispakolaisia. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan ruokatilanne sekä konfliktialueella sekä pakolaisia vastaanottavilla alueilla on heikentynyt kriittisesti, ja ruokapula uhkaa jo satoja tuhansia ihmisiä.

Tilannetta pahentavat jatkuvat sateet, jotka ovat katkaisseet teitä ja vaikeuttavat ruokahuoltoa ja avun saamista konfliktialueelle. Lähes 370 000 ihmistä on jäänyt perusterveydenhuollon ulkopuolelle, kun väkivalta on pakottanut terveyskeskukset sulkemaan ovensa.

Pakolaisalueilla on pulaa puhtaasta vedestä, ruuasta ja suojasta. Vain pieni osa paenneista mahtuu leireille, valtaosa majoittuu ulkona tai yksityiskodeissa.

Väkivaltaisuudet alkoivat Malin, Nigerin ja Burkina Fason rajalla sijaitsevalla Liptako Gourman alueella Malissa viime vuoden alussa, jolloin pitkään jatkuneet jännitteet dogoni- ja fulani-yhteisöjen välillä maa- ja vesioikeuksista puhkesivat yhteenotoiksi.

Konfliktiin on sekaantunut lisäksi useita aseellisia ryhmiä, jotka pyrkivät vahvistamaan valtaansa alueella. Vuodenvaihteessa väkivalta levisi Burkina Fasoon ja Nigeriin.

Malissa väkivaltaisuudet ovat edelleen lisääntyneet tänä vuonna, ja jo 150 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Ruokapulasta kärsii maassa lähes neljä miljoonaa ihmistä ja puhtaan veden ja terveyspalvelujen puutteesta lähes puolitoista miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia