Uutiset

Ruokapula uhkaa yli puolta libanonilaisista – Räjähdys ajoi jo ennestään hauraan ruokajärjestelmän kriisiin

Libanon tuo maahan 85 prosenttia ruuastaan. Nyt ruoka uhkaa loppua, sillä suurin osa on tullut maahan räjähdyksessä tuhoutuneen Beirutin sataman kautta. Samaan aikaan avustusrahasta on pulaa.
Sementtirojua ja koju raunioituneen rakennuksen vieressä.
Elokuun alussa tapahtunut ammoniumnitraattilasti aiheutti Beirutissa valtavaa tuhoa. (Kuva: Ibrahim Dirani / UN Women Arab States / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli puolet Libanonin väestöstä voi kärsiä ruokapulasta vuoden loppuun mennessä. Jo ennen elokuun alussa sattunutta räjähdystä ruuan hinta oli noussut inflaation takia, ja nyt tilanne on yhä vaikeampi, varoittaa YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomissio (ESCWA).

Sen eilen ilmestyneen raportin mukaan ruuan hinta oli jo heinäkuussa 141 prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna. Ruokapulaa kärjistävät myös työttömyyden ja köyhyyden kasvu, koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn tähtäävät rajoitustoimet sekä elokuun alussa tapahtunut Beirutin sataman räjähdys. Se tuhosi 15 000 tonnia vehnänytimiä ja ohraa, jotka sijaitsivat sataman siiloissa.

YK:n erityisraportoija Michael Fakhri varoitti perjantaina, että Libanonia uhkaa nälkäkriisi. Hän vaati kansainvälistä yhteisöä lisäämään apua Libanonille.

Tällä hetkellä vain vajaat 17 prosenttia YK: hätäapuvetoomuksesta Libanoniin on rahoitettu.

”Räjähdys tuhosi maan tärkeimmän ruuanlähteen ja on työntänyt Libanonin yhä lähemmäs nälkäkriisiä. --- Tämän tason ruokakriisin aiheuttaa aina järjestelmällinen kansallisen ja kansainvälisen politiikan häiriö, ja näin on ehdottomasti Libanonin kohdalla”, hän sanoi tiedotteessa.

Libanonin ruokajärjestelmä on hauras, sillä maa tuo 85 prosenttia ruuastaan ulkomailta. Räjähdyksessä tuhoutunut Beirutin satama käsitteli noin 70 prosenttia kaikista tuontituotteista. Maalla ei ole kansallista viljavarastoa, ja se voi jäädä ilman jauhoja jo syyskuun puoliväliin mennessä.

”Kasvava määrä ihmisiä joutuu vähentämään ruuan laatua tai määrää tai olemaan päiviä syömättä. On välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö ryhtyy nyt toimiin ja käyttää monenkeskisiä instituutioita auttaakseen jälleenrakentamaan Libanonin ruoka- ja maatalousjärjestelmät”, Fakhri sanoi.

Muun muassa Maailman ruokaohjelma on välittänyt Libanoniin 12 500 tonnia vehnäjauhoa, joka saapui pari viikkoa sitten. Se jaetaan mylläreille ja leipomoille leivän hinnan vakauttamiseksi.

YK:n tietojen (pdf) mukaan Libanonin ammoniumnitraattilastin räjähdyksissä kuoli noin 180 ihmistä ja loukkaantui yli 6 500. Noin 300 000 ihmisen koti tuhoutui tai vaurioitui.

YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että monelta puuttuvat myös vesi- ja sanitaatiopalvelut, mikä uhkaa lisätä likaisen veden kautta tarttuvia tauteja. Koronavirustapaukset ovat jo kasvaneet räjähdyksen jälkeen.

avustustyökatastrofiapumaatalousruoka Libanon

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija