Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää”

Romanialaisten piti äänestää viime viikonloppuna avioliiton määrittelemisestä vain miehen ja naisen väliseksi. Äänestys kuitenkin epäonnistui, sillä kansalaiset lähtivät mukaan boikottikampanjaan.

Parlamenttitalo Bukarestissa

Romanialaiset boikotoivat äänestystä, joka olisi määritellyt avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Kuvassa Romanian parlamenttitalo Bukarestissa. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.

Romaniassa äänestettiin viime viikonloppuna perustuslakimuutoksesta, joka olisi määritellyt avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Tällä hetkellä laki puhuu ”puolisoista”.

Äänestyksen tulos ei kuitenkaan tule voimaan, sillä mediatietojen mukaan vain 20,4 prosenttia äänestäjistä vaivautui uurnille. Lainvoimaiseen tulokseen olisi vaadittu 30 prosenttia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat iloinneet tuloksesta. Ne ja muun muassa monet taiteilijat ja muusikot järjestivät äänestyksen alla kampanjan, jossa kehotettiin romanialaisia boikotoimaan äänestystä.

”Yhdessä boikottikampanjan avulla osoitimme, että me, kansalaisina, haluamme Romanian, joka perustuu demokraattisiin arvoihin, maan, jossa kunnioitus, tasa-arvo ja terve järki ohjaavat yhteiskuntaa. -- Olemme osoittaneet, että useimmat meistä uskovat, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää kansanäänestyksellä”, sanoo romanialainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö Accept Association lausunnossaan.

Konservatiiviset järjestöt keräsivät kansanäänestyksen järjestämiseksi kolme miljoonaa allekirjoitusta vuonna 2016. Sen takana oli myös suurin osa puolueista sekä ortodoksinen kirkko. Kyselytutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia ihmisistä olisi kannattanut perustuslakimuutosta, joten tulos on yllätys, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Romanian kylistä kantautui kuitenkin tietoja, joiden mukaan ihmiset kertoivat, että heillä on parempaakin tekemistä, kuten ruuan tölkittäminen tai viinin valmistaminen.

Vaikka muutos onnistuttiin torjumaan, Romanian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on edelleen heikko. Eurooppalaisen hlbti-järjestön ILGA-Europen vaikuttamistyön johtajan Katrin Hugendubelin mukaan äänestys osoittaa, miten haavoittuvia vähemmistöt maassa ovat, sillä heidän suhteillaan tai perheillään ei ole lainkaan lain tunnustusta.

Samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet tai avioliitto eivät ole Romaniassa sallittuja, ja homous poistettiin rikoslaista vasta vuonna 2001. Mikäli perustuslakimuutos olisi mennyt läpi, samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamisesta olisi järjestöjen mukaan tullut entistä vaikeampaa ja hblti-väen vaino olisi voinut lisääntyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia