Romania aikoo järjestää kansanäänestyksen perheen määritelmästä – Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät syrjinnän lisääntymistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romania aikoo järjestää kansanäänestyksen perheen määritelmästä – Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät syrjinnän lisääntymistä

Romaniassa suunnitellaan perustuslakimuutosta, joka tekisi tulevaisuudessa samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamisesta lähes mahdotonta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lippuja

Seksuaalivähemmistöjen asemaa yritetään heikentää Romaniassa. Kuva: Chris Bentley / CC BY-NC-ND 2.0.

Romania suunnittelee kansanäänestystä, joka muuttaisi perustuslakia niin, että avioliitto määriteltäisiin vain miehen ja naisen väliseksi.

Samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet tai avioliitto eivät ole Romaniassa sallittuja nytkään, mutta kriitikot uskovat, että asian mainitseminen perustuslaissa tekisi laillistamisesta vieläkin vaikeampaa ja lisäisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintää. Romanian tämänhetkisen perustuslain mukaan perhe perustuu ”puolisoiden” väliseen avioliittoon. Laki ei mainitse sukupuolta.

Lakimuutosta ajavat konservatiiviset järjestöt, jotka keräsivät vuonna 2016 kolme miljoonaa allekirjoitusta kansanäänestystä vaativaan vetoomukseen.

Romanian parlamentin ylähuone hyväksyi esityksen kansanäänestyksen järjestämisestä viime viikolla, ja se saatetaan järjestää jo lokakuun 7. päivänä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sekä kaksi muuta eurooppalaista järjestöä ovat vieneet äänestysesityksen Romanian perustuslakituomioistuimeen. Niiden mukaan perustuslakimuutos saattaisi rikkoa eurooppalaista ja kansainvälistä lakia.

Myös romanialaisen hlbti-järjestön Acceptin mukaan kansanäänestyksessä on kyse vain poliitikkojen yrityksestä kääntää huomio pois muista poliittisista ongelmista. Kansanäänestyksen järjestäminen maksaisi 20 miljoonaa euroa, jotka pitäisi sen mielestä käyttää mieluummin vaikkapa afrikkalaisen sikaruton maanviljelykselle aiheuttamien tuhojen korjaamiseen.

”Rohkaisemme kaikkia kansalaisia pysymään kotona äänestyspäivänä ja olemaan legitimoimatta poliittista temppua viedä yleisön huomio muualle ja edistää vihaa”, sanoo järjestön johtaja Florin Buhuceanu tiedotteessa.

Samaa sukupuolta olevien suhteet muutettiin Romaniassa laillisiksi vasta vuonna 2002. Seksuaali -ja sukupuolivähemmistöjen järjestön ILGA Europen tekemän vertailun mukaan hlbti-ihmisten asema on Euroopan huonoimpia.

Myös muissa Euroopan maissa on viime vuosina yritetty muuttaa seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin liittyvää lainsäädäntöä konservatiivisempaan suuntaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia